2012-07-08

Můj kosmetický životopis :)


Ahoj! Dneska je tu článek inspirovanej článkem od Jáji, protože se mi ten nápad velice zalíbil. Vzala jsem to pěkně z gruntu a při lovení v paměti a prohlížení starých fotoalb jsem se docela zasmála a zároveň nostalgicky zavzpomínala. Sepisovat tento článek byla velká zábava a pěkně jsem si to tak zrekapitulovala. Snad zaujme i vás. Někdy se člověk musí sám nad sebou pobavit, takže fotodokumentaci berte s rezervou :)
7 let – Moje první vzpomínka na něco, co se týče krásy/kosmetiky. Oriflame zázračný kelímek, kterej si moje mamka objednávala od družinářky v první třídě. Historicky první beauty produkt, kterej se mě vybaví, když nebudu počítat věci jako sprcháč, šampon a a tak. Není divu, že Oriflame mám ráda dodnes, když jsem na něm doslova vyrostla.

8-13 let – O kosmetiku se samozřejmě moc nezajímám, ale občas ke hře použiju kosmetickej kufřík mojí mamky. Moje „líčení“ je zatím samozřejmě čistě experimentální, a nijak zvlášť mě ani nebaví. Moje nejoblíbenější hračka té doby, co si pamatuju, je mamčina kosmetická paletka Pupa, kterou jí koupil taťka v Tuzexu. Taková ta, kde jsou stíny, tvářenky i lesky a tak. Nějak mě tyto multipaletky fascinujou do dneška, to mě zůstalo.  Ve 12 letech ujíždím na kiwi Fáčku, ze kterýho se brutálně osypu a samozřejmě se voním Impulse Spice, neexistuje, abych ho neměla! Voním jako malá prostitutka, ale v té době je mi to totálně fuk, stejně jako stovkám mých vrstevnic.

14-15 let – Začínám se líčit i mezi lidi, ale stále mě to moc nebere. Mám (asi jako všichni) řasenku visions, používám růžový stíny. V té době jsem taková diskofilka, nosím trička z New Yorkeru s třpytivýma nápisama a pastelový barvy, nejvíc pochopitelně růžová. Ve 14 se (prozatím) navždy loučím se svou přírodní barvou vlasů. Moje přírodní barva je níže. Začalo to experimenty se šampony „na 3 umytí“ v sáčku,  což byl ještě klídek a moje vlasy získaly jen nádech. Jenomže potom mi hrábne a já si usmyslím, že chci vlasy jako Christina Aguilera. Jsem hodně impulsivní člověk, když si něco usmyslím, hned to musím mít, takže návštěva drogerie na sebe nenechala čekat. Pochopitelně vypadám jako pochcaný kuře, račte se pobavit taky: ). Po asi měsíci mě „blond“ přestává bavit, hodím na to hnědou. Nezkušená blbka, vlasy mám černý jak uhel a moje mamka prodělává svůj první beauty infarkt. Od té doby jsem vesměs pořád tmavovlasá s menšíma změnama. 14 je pro mě takovej zlomovej beauty věk. V tomto věku dostávám i svou první opravdickou voňavku – J’adore od Diora. Jo, možná se tehdy na můj věk nehodila, ale já k ní mám sentimentální vztah do dneška.


Taky přírodní, jsem klasická myší šeď, ale slunce udělalo svoje - pak se můžu divit, že se nemůžu zaboha zbavit zrzavých odlesků. Tak mi došlo, že se jich nezbavím asi nikdy.


Přelivy - aneb tady to ještě docela šlo

Haha, radši bez komentáře, ne?

16-17 let První pupínky, hnusná pleť, přesto, že kosmetická taštička mojí mamky skrývá spoustu Estée, YSL a Dior pokladů, já jsem vůči tomu imunní, a sem tam něco ozkouším, vesměs si toho ale nevšímám. Kolik skvostů mi už asi uteklo? Pořád hlásím, že já v životě nebudu utrácet peníze za drahou kosmetiku, fuj! Zoufale ale bojuju s pupínky, a moje kapesný je srandovní. Přesto si však z občasné brigády či peněz k narozeninám koupím  něco, čemu věřím, že pomůže. Seznamuju se s La Roche Posay, Avene, Vichy...jediný,co opravdu funguje na pupínky, je Dermablend od Vichy. Ach, hořkých sedmnáct! Maluju si linku na waterline, vypadám příšerně. Nejradši bych se vrátila v čase a svoje sedmnáctiletý já preventivně propleskla. Jo, hlava stále černá, chvílemi experimentuju i s divokou ostružinou a spol. Poprvý a nejspíš na hodně let naposled mám krátký vlasy. Nevermore!

Možná i blbá fotka, vypadám tam jak debil, ale i tak. Totálně mimo.

18-19 let – Tohle období mám trošku kosmeticky prázdno. Moc se nemaluju, pleť se zlepšila, takže kosmetice nevěnuju příliš pozornosti. Na chvíli mám dokonce světle hnědou s melíry, ale ani to není ono. Zase jdu do černé (resp. tmavě hnědé, co jde až do černa). Stále mě drahá kosmetika nijak netankuje.

                                                                                  Světlovláska či brunetka?

20 let – Zlom s velkým Z. Ale ale, jablíčko přeci jen nepadlo daleko od stromu, že? Prvně zcela nevinně poznám aukro. Potom ebay. Potom jahodu. Pak nás přestane bavit buzerování adminů aukra, diskuze o všemožné kosmetice se přesouvá na makeupbox. A od té doby jsem na šikmé ploše a cesty zpět není.

21 let – Závislost na kosmetice stoupá, stále objevuju nový značky rozšiřuju svoji sbírku, jsem zamilovaná do Macu.

22 let – Sundávám gelovky. Prosímvás, já vám to musím napsat. Gelovky mi dělala kámoška. Doplnění za dvěstě. A já blbka si je sundala s tím, že si budu lakovat svoje a ušetřím!!!!!! Objednávám si moje první kousky od OPI a Chiny Glaze. V životě by mě tehdy nenapadlo, že do tří let bude mít moje sbírka cenu luxusní dovolené. Objevuju blogy. První český vlaštovky, jako All you desire, Viennettka, Day, Lucy's stash.   A objevuju milion šest nových způsobů, jak šikanovat svoje konto.

23 let – Zakládám vlastní kosmetickej blog. Moje závislost získává novej rozměr. V té době mám již velmi slušnou sbírku kosmetiky a taky spoustu víc či míň příjemných kosmetických zkušeností z minula.

24 let  – Český blogy o kosmetice rostou jak hříbky po dešti, objevuju spoustu perfektních zdrojů inspirace. Jestli mě v něčem blogy ovlivnily, tak určitě k tomu jít prozkoumat i drogerku, které jsem se doposud skoro úplně vyhýbala, nebo levný značky. Zkoumám Essence, NYC, Elf....Kupuju si blbosti hlavně asi proto, že starej dobrej základ ve svý sbírce mám a nic vlastně nepotřebuju. Konečně se odhodlávám k zesvětlení vlasů. Od teď mám vlasy hnědý.

25 let – Vlastně už tolik kosmetiky nenakupuju. Následuju vlnu, která u mě začala už před nějakým časem. Kvalita je lepší než kvantita. Začínám si uvědomovat, že mladší už nebudu a je třeba se hlavně o sebe starat a předcházet prvním vráskám. Ne že bych kupovala krémy proti vráskám, ale utrácím za kvalitní péči o pleť, tělo, vlasy. Své největší oblíbence jsem si našla mezi pěkně drahýma produktama a teď váhám, jestli si je koupit rovnou znovu, nebo riskovat ještě větší útratu peněz snahou o levnější alternativy. Vlastně mě ani neláká kupovat si nové rtěnky, lesky, stíny. Teď mě spíš berou makeupy, rozjasňovače, báze, bronzery a tak. No a můj současnej nákupní seznam věcí, který opravdu potřebuju, je pěkná bomba pro můj rozpočet, proto je aji dobře, že nemyslím na nákupy blbostí. Jo, a mám teď pěknou vlasovou krizi, nevím, co s nima. Bůhví, co mě zas napadne!

Co říct závěrem? Tak jste mě zase poznali trošku z jinýho úhlu, no :)

32 comments:

  1. Jezis tak to je uplne super napad, fakt zlaty :D Ja mam pamet deravou takze bych to takhle nikdy neposkladala, ale opravdu jsem se pobavila! Aneb awwwww, hlavne na waterline :D

    ReplyDelete
  2. ty jo, tys toho teda "vyškrábla":-)) takhle bych to nikdy dokupy nedala:-)
    a takovou maminčinu taštičku plnou inspirace, to bych brala:-)

    ad experimenty s vlasy:D... tak něco ti to určitě dalo, že;-)?

    ReplyDelete
  3. Hele a nechceš zkusit hennu? Na tmavých ti to nemůže udělat žádný nepříjemný překvapení. Já mám svoje vlasy jako ty - jemný, řídký, furt zacuchaný, akorát trochu tmavší. Občas jsem měla chuť se vzít strojkem dohola, jak mě štvaly a ta henna mě fakt zachránila, ne, že bych měla najednou vlasy, jaký bych chtěla, ale je to fakt o strašně moc lepší. Mám vyzkoušenou jenom Lush a nejde mi do červena ani do zrz ani trochu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. O té už přemýšlím roky, ale bojím se jí. Přeci jen, mě většinou blbě chytá barva na odrosty, aby to ta henna sjednotila....a pak mám strach z toho, že kdyby se to nepovedlo, tak jak na to potom chytne chemická barva. Jakou používáš? Tu Brun?

      Delete
    2. Ja barvila hennou ted peknou radku let, ale vzhledem k tomu, ze jsem momentalne opet na kratoucko, tak jsem na to hodila asi po mesici od posledniho hennovani klasickou barvu (nejakou kadernickou) a zadne zelene prekvapeni se nekonalo. Jen mi po barveni zase malicko vic padaji vlasy, nez s hennou. Barvila jsem prevazne lushem

      Delete
    3. Já si míchám brun a noir, v různých poměrech, podle toho, co mi padne pod ruku :-) Samotná brun je trochu moc teplá a noir studená, ale dohromady super. Já myslím, že se to nemůže ani moc nepovést, maximálně, že by to nechytlo. A vždycky to můžeš zkusit na jeden nějaký spodní pramen a uvidíš.

      Delete
  4. Tyjo, tak tys to teda fakt vzala z gruntu. Teď se za svůj výtvor stydím:D Super počtení :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prosimtě, kdyby tvůj článek nebyl super, tak se nechce tolik lidí opičit :)
      A díky :*

      Delete
  5. Řekla bych, že černá barva ti sluší. Na té první černovlasé fotce ti teda bylo nějakých šestnáct? Podle mě je problém ten, že i když máme pocit, že by to chtělo s přírodní barvou něco udělat a ta tmavá prostě padne, tak se nehodí na hodně mladý holčiny. Můj první experiment s tmavou byl takový ten šampon, fialový (tzn. černá, co na sluníčku háže fialové odlesky), bylo to ve čtrnácti a taky se mi to na mně tehdy nějak výrazně nelíbilo. Přestože dneska je mi dvaadvacet a černou bych nevyměnila. Ve světlé působíš nevýrazně, tmavá ti sedí. Hezky ti vynikají oči. Myší hnědá navíc, jak jsi napsala, s oblibou šisuje do zrzava (mně ta přirozená taky) a tyhle odstíny taky v našich podmínkách málokomu sluší (viz mor chemickozrzavomahagonovočerveno, který vypadá ŠÍLENĚ). Asi bych tu tmavou nechala a pokud už ji nechceš, tak jen nějakou hnědou, která nepůjde do zrz. (V pubertálních barvicích záchvatech se mi jednou omylem povedlo sáhnout po nějaké hnědé a barevný výsledek byl asi nejlepší, protože to jen potlačilo ty vyšisovaný rezavý odlesky.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No já mám současně takovou světlejší oříškovou hnědou bych řekla. A teď mám dilema, jestli se blížit přírodní barvě, nebo mýmu původnímu cíli, hezká tmavší hnědá, ne do zrzava. Třeba něco typu co má na hlavě Katie Holmes. U mě je největší problém to sjednocování barvy, odrosty. Ségra mě přemlouvá, ať si to zase trošku ztmavím, že mi to sluší víc. Černou už určitě nechci, ale o něco tmavší hnědá by mi vyhovovala....nevím, jestli nezkusit tu hennu, ale mám z ní strach :)

      Delete
    2. Pořád nemám barvu jednotnou a začínám se bát, že jediná řešení jsou buď hodně tmavá barva, nebo si nechat nějakým způsobem odrůst hlavu na přírodní....

      Delete
    3. Já si taky myslím, že tmavá ti prostě sluší. Ale s hnědou je problém, aby to nešlo do černý a aby se to dalo nějak solidně dobarvit. Henny bych se asi taky bála, myslím si, že dočervena chytá hodně ráda. Podle mě by řešením byla ta hodně tmavá. :-)

      Delete
    4. Henny se neboj. Pokud zvolíš hnědou nebo černou, tak by ti to žádnou paseku na hlavě udělat nemělo. S červenými a zrzavými je to větší loterie, ale ani tam bych se nebála, když máš základ tmavý. Jenom to chce dobrou hennu, "henna" z DMka je asi tak na dvě věci ;) Psaly jsme na to s Verčou pár článků, tak kdyžtak koukni.
      Verunka

      Delete
  6. Hezký příběh, zasmála jsem se :-) Obdivuju teda taky tvojí paměť. Já si u sebe pamatuju maximálně tu několikaletou hrůzu v podobě černé waterline. Jo, asi jsme byly všechny stejné :-D Sundání gelovek u mě taktéž znamenalo mnohonásobně vyšší výdaje v podobě laků na nehty. Zkrátka jsem se v tvém příběhu částečně našla :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já jsem si to vybavovala tak postupně, článek jsem měla rozepsanej asi dva dny a ke každýmu období jsem průběžně dopisovala poznámky, co se mi vybavilo...už teď vím asi o deseti věcech, co bych tam ještě připsala... :)
      Taky se mi hodně vybavilo prohlížením starých fotoalb....

      Delete
  7. Ahoj,
    nechceš udělat ty své oblíbené produkty? Neva, že jsou drahé.

    BTW: Nemá někdo zkušenost s kosmetikou Keenwell? Chci si pořídit hydratační lehčí krém. Děkuji, Anett

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keenwell vůbec neznám :(

      Jinak oblíbený produkty mám určitě v plánu - mám v plánu článek na skincare routine, haircare routine a nejspíš i každodenní nezbytnosti v dekorativce :)

      Delete
  8. Impuls SPICE mám z nostalgie schovaný na své kosmetické poličce dodnes...:D

    ReplyDelete
  9. Ja bych to takhle nedokazala vsechno sepsat a uz vubec vytvorit nejakou casovou linii :) smekam pred Tebou

    ReplyDelete
  10. Ježiši tak to se Ti fakt povedlo!!! Neskutečně dobrý nápad ;) Já osobně si teda takhle ty svoje začátky už moc nepamatuji, ale vím, že jsem se začala malovat pravidelně s nástupem na SŠ a jinak si ani nepamatuji, že bych měla třeba takové ty výstřelky jako černé linky, barevné stíny ... byla jsem i ze začátku taková umírněná :D jooo ale vlastně někdy ve 13cti jsem si sbírala mamky řasenky (co už dodělala) a lila si do nich vodu a tím jsem si "malovala" oči a tvrdila, že normální řasenku nepotřebuju :D:D:D:D to jediný si pamatuju až moc dobře :D
    http://angellovely-things.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. tohle je opravdu úžasný nápad na článek :), můj kosmetický životopis (bohužel) ještě nemůže být tak obsáhlý, takže možná za pár let :D

    ReplyDelete
  12. Fajn příspěvek..já se v tom uplně vidím..to není možný..to byli časy :D achjo..Moc jsi mě pobavila..:))

    ReplyDelete
  13. Hezké počtení;-) Já už jsem se vyžbleptla u Jájy, tak tu nebudu plevelit, ale musím napsat, že mě se teda líbíš všude.

    ReplyDelete
  14. Dobrý príspevok! Dosť ma pobavil. A vidím, žťe niesom sama, čo som si maľovala spodnú linku.

    ReplyDelete
  15. NO neuvěřitelně jsem se pobavila, zkusím zalovit v paměti a tento "tag" si možná vypůjčím :) Vážně super.. A waterline? No, co si budeme povídat, ta slušela každému, když nám bylo patnáct... Nebo jsme si to alespon zarytě myslely :D:D

    ReplyDelete
  16. Myslim, ze na zadnym blogu se tak nenasmeju jak u tebe :) strasne rada to ctu. Vidim, ze na Oriflame bude vzpominat hodne z nas. Ja mamince vsechny ty ruzovy kelimky, ktery schovavala v lednici, strasne zavidela. A moje barveni vlasu...myslim, ze tak pet let jsme mela cerny vlasy, zamer to samozrejme nebyl.

    ReplyDelete
  17. cierna farba vlasov, alebo prilis tmave licenie nie je na tebe prirodzene, vyzeras starsie a tvrdo, mala by si sa drzat prirodzenej farebnosti vlasov a licit sa jemnejsie, priroda vie, preco si sa narodila tak ako si sa narodila

    ReplyDelete
  18. paráda :) super som sa pobavila :DDDD hehe....ináč ja som mala trochu menšie experimenty s hlavou :D až to takých extrémov ako je blond a potom čierna som nešla ale držala som sa vždy okolo tmavších (červená, ružová, hnedá, čierna a čiernomodrá) :D

    ReplyDelete
  19. super shrnutí :D já bych si to takhle asi nevybavila ... a díky za vzpomínku na kiwi Fa - na něj jsem do týhle chvíle úplně zapomněla :DDD

    ReplyDelete
  20. Oriflame jsme doma neměli, pamatuju si jak jsem ho někde na gymplu dostala od tety zázračný kelímek a chodila jsem se na něj nábožně koukat až se zkazil aniž bych ho použila. A Impulse a Fa, strašně jsem je chtěla a moje "zlá maminka" řekla jí to nesmí přes práh, takže jsem dál používala Hanušovo norkové mýdlo a jako parfém mi koupila Dior Diorissimo. Je fakt, že jsem později dostala od tety ten Impulse,ale nebyl to ten spice a strašně mi smrděl.
    Fotky jsou náhodou super, ty krátké vlasy byl sice zjevně krok vedle, ale to máme každá. U mě to bylo nechat se upravit u tety na vesnici od známé, která mi na hlavě udělala karfiol a melírek, který ji protekl přes čepici a měla jsem na hlavě platinové mapy.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails