2015-08-30

Jíst Brno vol. 1

Ahoj všem!
Před nějakou dobou mě napadlo, že když si beztak všechna jídla v restauracích fotím, mohla bych sepsat článek o mých více či méně oblíbených místech v Brně. Přeci jen pořád čítávám podobné články od pražských blogerek a moc se mi líbí, i když se mi jen tak nepoštěstí zmiňované podniky navštívit. Fotky jsou z telefonu, často i při umělém světle, takže esteticky to nebude zrovna top zážitek, ale i tak vám doporučuju si ke čtení vzít menší svačinku, já při třídění fotek dostala pořádnej hlad. Název restaurace je vždy klikací s odkazem na jejich webovky.



Moje oblíbená indická restaurace v Brně. Nenechte se odradit tím, že vchod je velmi nenápadný a interiér ve sklepních prostorách poněkud ošuntělý. To jídlo vážně stojí za to. Obsluha je příjemná, někdy malinko laxní, ale celkově se v restauraci i přes to všechno cítím moc dobře. A už jsem říkala, že to jídlo vážně stojí za to? Mají nejlepší naan placky a z jídel mi chutnalo úplně všechno co jsem tam ochutnala, nejvíc asi Chicken tikka masala. Pokud neznáte, určitě doporučuju!



Je to s podivem, ale já tento kultovní brněnský podnik navštívila teprve nedávno. Interiér je boží, úžasnej bar - takovej retro styl mám moc ráda a oceňuju hlavně taky pěkně zařízené toalety. Jsem asi cíťa, ale za nepěkné sociální zařízení má u mě restaurace vždy hodně bodů dolů. Mají obrovský výběr koktejlů, které jsou naprosto vynikající. Když se řekne koktejl, vybavím si přeslazenou hrůzu s umělým sirupem a barevným deštníčkem, když jsem ale ochutnávala od všech kámošek, byla jsem více než mile překvapená. Já jsem pro jistotu upíjela pivo, které měli taky fajn. A ještě bych vyzvdihla moc milou obsluhu. Zklamáním byl ale burger. V několika foodie recenzích jsem na něj dostala doporučení, někde se dokonce zmiňovaly o výborných domácích hranolkách. No, sníst se to dalo, ale ani jednoho nás to moc neuchvátilo. Určitě si sem ráda zajdu na vynikající koktejl, ale burger si znova dávat nebudu.



Můj favorit. Sice to tu není na večeři, ale mají jen chuťovky k pivu a vínu (velký výběr dortíčků a nějaká ta slaná dobrota - já si dala špenátový quiche). Posezení je ale v neuvěřitelně krásném a klidném prostředí s výhledem do farní zahrady a samotná zahrádka je do detailu útulně zařízená. Ani se nedivím, že se tu pořádají taky svatby, místo je vážně krásný. Chodíme tam kvůli pohodovému posezení a výbornému vínu. Což je často v brněnských hospodách problém a vzhledem k tomu, že jsme metropolí vinařského kraje, celkem ostuda.



Když jsem po mé tragické zkušenosti s rozvozem pizzerie La Patas dostala doporučení na Carbonary v této restauraci, vyrazili jsme je tam tedy při nejbližší příležitosti vyzkoušet. Naprosto jsem se zamilovala do jejich solničky a pepřenky a tohle asi potřebuju doma! Zahrádka je na rušné ulici, takovej průchoďák, ale co už. Pokud si nedám v restauraci pivo, dám si limonádu..a nebo víno. Malinová limonáda mě příliš neoslovila, zato víno vynikající. Dali jsme si na doporučení obsluhy, malinko jsem pak mrkala při pohledu na účet,kdy si účtovali asi 70 Kč za deci! Příště si víno vyberu raději z lístku :-). V restauraci si těstoviny sami vyrábějí a musím říct, že byly opravdu luxusní. Já si je dala s omáčkou Carbonara a přítel se sušenými rajčaty a oba jsme si pochutnali. Nejvíce nás ale nadchl salát s kozím sýrem, malinovou omáčkou, sušenými rajčaty a kapary. Shodli jsme se, že je to snad nejlepší salát, co jsme jedli.



Tato hospůdka je proslavená zejména díky pravidelně konaným pub quizům a po Brně už poměrně profláklý podnik. Založil ji opravdickej Američan, žijící v Česku - rozhodl se pověsit na hřebík práci v kanclu a ukázat brňákům, jak se dělají pořádný burgery. Jejich prý velmi oblíbený pulled pork jsem zatím neměla příležitost ochutnat - nicméně i ty hovězí mnou ochutnané opravdu stály za to. Vynikající bulka, omáčky i maso. Hranolky byly taky super. Jestli mi tam něco chybělo ke štěstí, tak nějakej přílohovej salátek, protože já jím zeleninu ráda snad ke všemu. V restauraci točí jak Guinesse, tak piva z menších pivovarů, Polička je dle mého názoru snad nejlepší pivo poslední doby a doporučuji ochutnat tako Matušku. Jo, mám hodně ráda pivo. Musím říct, že burgery z Immigranta se u mě drží v žebříčku na top pozicích.



Restaurace Myfood se nachází malinko mimo centrum v kancelářském komplexu Spielberk Office. Funguje od snídaní po večeře jako taková "lepší vývařovna", se sofistikovaným způsobem objednávání jídla přes tablety. Přes den si kromě stálé nabídky salátu, burgerů, těstovin a koláčů, můžete vybrat ze dvou meníček a jednoho tipu dne, což je vždy jídlo kolem 2 stovek, podle mě až skandálně předražené. Musím přiznat, že tahle recenze bude trošku zaujatá - ale opravdu nemám ráda, když někdo parazituje na ochotě lidí připlatit si za kvalitu, ať už z etických či jiných důvodů - viz nedávná kauza Sklizeno vs. imaginární Ježkův statek. A Myfood je jeden z podniků, kde to také dost pociťuju. Jednak jsou podle mě ceny dost napálené, a to ještě u dost věcí za dobu svého  (podotýkám krátkého) fungování znatelně zvedli cenu a zároveň zmenšili balení, jako WTF. Přála bych si, aby existoval obchod, kde by neprodávaly kromě zdravých věcí také sračky plné palmového oleje apod. Ráda bych jednou šla do obchodu, kde se nebudu muset koukat na složení u každé kraviny - nedávno jsem ve spěchu takto koupila "ručně vyráběnou super kvalitní čokoládu" s barvivem např. E120 (nebezpečné éčko aneb namletí červení broučci) 90 gramů za 70 kč. Bohužel, vím, že mám číst etikety, ale tohle si fakt nepředstavuju na pultě obchodu, který prodává "kvalitní potraviny" a také velmi kvalitně větrá naši peněženku. Ale jo, holt podle legislativy v pořádku.

A teď už k jídlu. Ono to vypadá, že jím furt jenom burgry, ale není to tak - maso jím víceméně jen o víkendu a přes týden si vařím zdravé variace na téma zelenina tisíckrát jinak. Na burger z Myfoodu jsem se těšila, nebyl špatný, ale bohužel zase tak trošku zklamání. Půlka ingrediencí byla totiž už vystydlá (pracují na principu fast foodu a předdělávají si jednotlivé suroviny dopředu a pak je mají pod takovým típ "teplosvětlem"). Určitě strávníky neurazí, ale podle mě vůbec nenadchne, Caesar salát také průměrný a celkem fajn, ale zato na pohankové galetě s vajičkem jsem si velmi pochutnala, A těstoviny s rajčaty, parnazánem a červenou cibulí byly jedny z nejlepších, co jsem jedla. Meníčka jsou taky takové střídavě polojasno. 



Dejte  mi vědět, co na takový článek říkáte? Vzhledem k tomu, jaký elaborát jsem vytvořila, a to jsem teprve v půlce seznamu restaurací, o kterých jsem se vám chtěla zmínit - rozhodla jsem se, že článek rozdělím na dvě půlky. Příště se dozvíte, co považuji já za nejlepší burger v Brně, představím vám naši snad nejoblíbenější restauraci a také dám pár tipů, kam zajít na sladkou dobrůtku. Kde nejvíce chutná vám?

20 comments:

  1. Tak podle mě nejlepší burger v Brně má Úvozna. Nicméně jsem zvědavá na tvůj názor, Dáši :-)

    ReplyDelete
  2. Super, tesim se na pokracovani! Annapurnu taky miluju, jen mam hroznou smulu na obsluhu - vzdy je pomala a vetsinou i neprijemna, protoze tam toho maji behem obedu dost (chapu to, ale vadi mi to)
    Tu Behounskou musim omrknout, vubec neznam!
    V My Food jsem byla poprve predvcerejskem a uz se tam nevratim. Ceny mi prisly v pohode, denni menu do stovky, ale chutove spatne. Boruvkove knedliky byly spis takove mazlave "kluzky" a ja mela testoviny s rajcatovxm pestem - diky kaparum tak moc kysele, ze se jednoduse nedala snist cela porce. U zazvorove limonady bych zase cekala urcitou horkost, ale jedina chut, ktere se dostalo byl rozmichany cukr ve vode. Skoda, protoze napad to byl dobry..

    ReplyDelete
  3. Sice pro mě ne moc využitelný, ale stejně jsem si to ráda přečetla :) nejvíc by mě lákaly ty immigrantský burgery

    ReplyDelete
  4. Skvělé, moc fajn článek! Pro nového přistěhovalce je to super sbírka tipů. Na žádném místě jsem ještě nebyla a slyšela jsem asi jen o jednom. :) Pokud máš další zásoby tipů, tak klidně servíruj! :)

    ReplyDelete
  5. Skvělé, moc fajn článek! Pro nového přistěhovalce je to super sbírka tipů. Na žádném místě jsem ještě nebyla a slyšela jsem asi jen o jednom. :) Pokud máš další zásoby tipů, tak klidně servíruj! :)

    ReplyDelete
  6. Ty jo určitě vyzkouším další nové restaurace o kterých ani nevím :)
    Zaujal mne dvorek po petrovem :)

    www.lucieglam.blogspot.cz

    ReplyDelete
  7. Super článek! Po sedmi letech se vracím z Prahy zpět do rodného Brna a co se týká jídla, tak už je to úplně jiné místo než dřív. Takže za tipy jsem moc vděčná a těším se na další.

    ReplyDelete
  8. Super článek! Po sedmi letech se vracím z Prahy zpět do rodného Brna a co se týká jídla, tak už je to úplně jiné místo než dřív. Takže za tipy jsem moc vděčná a těším se na další.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Už se to tu lepší. Já jako milovník zeleniny všeho druhu bych uvítala více podniků s vychytanými bezmasými specialitami...jsem ráda, že už pomalu upadají doby, kdy se dalo jít sednout leda někam do zakouřené putyky, kde měli leda žebra, koleno a tatarák :)

      Delete
  9. Super tipy, takové věci se mi hodí určitě :) Časem vyzkouším a těším se na další. Jinak pobavil název článku :)

    ReplyDelete
  10. Super článek a těším se na pokračování, zajímá mě ten nejlepší burger :-)
    Jinak annapurnu, mám moc ráda, Bar který neexistuje nikdy nezklame a do my Foodu se chystám dneska na oběd, tak jsem zvědavá...
    Jinak mám moc ráda Cattani na Josefské a z kaváren Melounový cukr :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mělounový cukr bych ráda taky navštívila, musím tam nalákat přítele, až bude mít jednou vyjímečně chuť na něco sladkého :)

      Delete
  11. Já miluju burgery v Pivních sadech na Nových sadech :D A steaky z K1 na Vinohradech. Zaujala mě tvá recenze na My Food, všude chvála (až podezřelá, tak jsem ráda, že nejsou přehnaně dokonalí).

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, mě celkově štve tento koncept - orveme z těch blbců, co dělají v kanclech za pořádný prachy, co nejvíc peněz. Dáme tomu načančaný obal a nazveme nicneříkajícím slovem "kvalitní" a oni po tom půjdou. To mi vadí podobně jako reklama na Tatra mlíko se spokojenýma kravičkama. Sladkosti koupené tam nejsou žádná extra kvalita, spíš nekřesťansky předražené nic moc (flapjacky? to už Milka je zdravější) Navíc ne vždy tam byla úplně příjemná obsluha a paní provozní, která tam mezi personálem poletovala mi byla vyloženě protivná :-)

      Jo jsem trochu zaujatá, to uznávám, ale mají některé věci fakt top, třeba jako ty těstoviny, omáčky na těstoviny, pesta nebo tvarohový dezert s meruňkami a čokoládou nebo chlebové placky...jinak by mě tam už nikdy neviděli

      Delete
  12. Výborné burgery mají v Burger in, je to nově otevřený podnik a mají to tam výborné. Na výběr tři nebo 4 burgery, ale bohatě to stačí. A skvěle vaří v soulu, moc hezké bistro, kde mají zajímavé jídla a výborné dortíky, kousek od Jakubáku.

    ReplyDelete
  13. Výborné burgery mají v Burger in, je to nově otevřený podnik a mají to tam výborné. Na výběr tři nebo 4 burgery, ale bohatě to stačí. A skvěle vaří v soulu, moc hezké bistro, kde mají zajímavé jídla a výborné dortíky, kousek od Jakubáku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kde ten Soul přesně je? Myslím, že jednou jsme šli po té ulici a nenašli jsme to :)

      A Burger inn to je to na Běhounské?

      Delete
  14. Všem moc děkuji za ohlasy, jsem moc ráda, že se článek líbil!

    ReplyDelete
  15. Tak Dvorek pod Petrovem musím rozhodně navštívit!
    Bar který neexistuje miluju, nejen kvůli výborným koktejlům a prostředí, ale hodně dělá i ta obsluha, která se opravdu stará, abychom se tam cítili dobře - to si pak člověk říká, že to za ty peníze fakt stojí:)
    A v My Foodu na Holandské mám zkušenost jen se snídaněma - jednou týdně tam vždycky chodíme s kamarádama z CrossFitu, protože je to hned naproti - já si dávám nejčastěji vejce benedikt za 60kč a ty jsou boží, výborný byl i ovesný dortík, ale nechápu, proč tam v nabídce mají ovesné kaše, když je ještě NIKDY neměli - a stejně tak nám několikrát řekli, že nejsou ani wafle, protože nemají těsto - sakra, tak snad mouka plus mlíko a je hotovo, ne?:D
    A Abapurnu mám taky moc ráda, dokonce jsem si už tak oblíbila to "ošklivý" prostředí, až mi chybělo, když jsem byla ve dvou jiných indických :D

    a taky jsi mi připomněla že jsem už dávno chtěla napsat o brněnských kavárnách (v těch se vyznám líp než v restauracích), ale pořád jsem se k tomu nedostala, musím napravit!:)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails