2012-10-09

Holiday memories vol.1

Ahoj všem!
Pomalu nám začíná odpornej podzim, dnes ráno byly prý tři stupně, při ranní dopravě sockou do práce klepu kosu a zoufale vzpomínám na moře, všichni kolem kašlou a smrkaj, podzimní virózy řádí jak černá ruka (doufám, že mě jen tak nedostanou, hajzlové!), dny se zkracují, teploty už budou jenom klesat, prostě kdo vymyslel podzim a zimu, měl by se minimálně dvacetkrát proplesknout....no nejvyšší čas si trošku spravit oko alespoň vzpomínkama na krásný teplý dny, ne? Před časem jsem vám hlásila, že se nacházím na nádherným řeckým ostrově Lefkada a vzhledem k tomu, že mi naprosto učaroval, musím se s váma bezpodmínečně podělit o dojmy.

Jely jsme normálně s cestovkou. Dovolenou jsem si užívala se svojí nejoblíbenější sestričkou (mám totiž jen jednu, proto tuhle hlášku velice ráda používám :) a dvěma kámoškama. Ubytovaly jsme se v letovisku Vasiliki, ležící v zátoce na jihu ostrova, následně jsme si tam na pár dní půjčily auto a pěkně ho celej procestovaly. Lefkada je ostrov, známej zejména pro svoje bezkonkurenčně nádherný pláže.

 Západ slunce ve Vasiliki
 Jedna z našich nejoblíbenějších pláží - Agiofili, dá se na ni dostat z Vasiliki za cca 40 minut pěšky pěknou procházkou okolo pobřeží.
 ...Ovšem krásná procházka se dokáže změnit v pěknej adrenalin, když vás při ní chytne bouřka a šílenej liják a vy víte, že do nejbližší civilizace vám zbývá půlhoďka cesty. Díky bohu za můj obal na foťák, kterej vydržel. Pochopitelně mám plátěnou plážovku, celou cestu v poklusu jsem ji držela jako miminko v náručí a zoufale se snažila stírat nápory slejváku, aby do ní co nejmíň nateklo. No, byla durch, stejně jako my.
 Asi jako všude u moře a zejména v Řecku, kočky všude a v abnormálním množství! Ale ty místní byly povětšinou pěkný a dobře živený, každý ráno jich s náma snídalo tak 5 na terase našeho apartmánu.
Já a ségra na gyrosu. Po tom řeckým se prostě můžu umlátit a vždycky se musím skoro nutit zkoušet jiný místní dobroty. Jak říkám, vždy se ho musím nabažit aspoň na rok dopředu :)
 Luxusní koktejly v místním baru s velice příjemným interiérem
 Foceno před barem, nelekejte se, že jsem tak navlečená, to mě tam zrovna skolila jakási rýmečka :). Jinak jsme si celý dny užívaly naprosto ideálních teplot na opalování a koupání, jen asi tři dny byla skutečně úmorná vedra. A večer se taky dalo vyrazit jen v sandálech, šatech a svetříku...
 Jedna z pláží západního pobřeží, která mě osobně nadchla nejvíc - Egremni beach. Je asi kilometr dlouhá a vede na ni asi 350 schodů, ale stojí to za to. Připadáte si tam jako na opuštěným ostrově. Jak vždycky na pláži ležím a lenoším, tady jsem si ani na minutu neodvážila zavřít oči, prostě jsem musela pořád koukat kolem sebe, abych se co nejvíc nabažila té krásy. Zvláště ty barvy nebe a moře, který postupně osvětluje slunko, jsou fakt neskutečný!






Vlny tam fakt stály za to! Ale měly jsme štěstí, někdy tam prý bývají takový, že se vůbec nedá koupat...
 A tohle už je další velice známá pláž západního pobřeží - Porto Katsiki. Prý patří mezi top ten pláží světa a jako já nemám nejmenší problém tomu uvěřit :) 


 Barva moře je opravdu takto bazénová a navíc je voda fakt čistá a ve vlnách jsme se skvěle vyřádily. Jen vám opravdu v žádným případě nedoporučuju navštěvovat ji v sezoně, to tam prý bývá hlava na hlavě. Je poměrně snadno dostupná autem, není tam tolik schodů a nahoře nad pláží je bohatej plážovej servis a obrovská parkoviště, takže fakt docela turistická atrakce.
 Nejjižnější místo ostrova - mys Doukato. Taky opravdu stojí za podívání.
 Tyto útesy na mysu jsou podle pověstí známé jako místo, kam chodily ukončit svoje zoufalství nešťastně zamilované ženy. Prý z něj skočila i básnířka Sapfó.
 Na mysu samozřejmě nesmí chybět maják :)
A výhled na okolní ostrovy a ostrůvky je taky vskutku fenomenální 

Toť zatím vše k mýmu rozsáhlýmu picture spamu. A tohle je teprve výběr z první části fotek, a věřte, že vybírat z asi 500 fotek není sranda :). Proto jsem i článek rozdělila na dvě části, aneb pokračování příště. Jedno ale vím už teď, na Lefkadě jsem v žádným případě nebyla naposledy. A jak jsem říkala už tam, zdejší dovolenou budu opravdu vřele doporučovat všem. Pokud vás cokoli zajímá, ptejte se v komentářích, ráda odpovím.  

24 comments:

  1. och! ty pláže! jsou jak z pohledu, věřím, že to tam bylo boží :) já ve svou dovolenou stále ještě tajně doufám :) těším se na pokračování!

    ReplyDelete
  2. To je nádhera, kolegyně z práce tam také jezdí a nalákala mě a ty tvoje fotky mě v tom jen potvrdily ! :)
    Tak snad se tam nepotkáme se všema holkama co sledují tvůj blog :D

    ReplyDelete
  3. fuuu co by som teraz dala za taku dovolenku :-(

    ReplyDelete
  4. Krása! Na to, že mě dovolená v tropech v posledních letech vůbec neláká (vadí mi vedra), tak sem bych si jednou možná zajet mohla. Líbí se mi, že jste cestovali po ostrově autem a neváleli se jen u bazénu u hotelu. Takové fotografie a zážitky mě vždy akorát utvrdí v tom, že to jsou pro mě vyhozené peníze. Válet se u bazénu můžu i v Čechách.

    Pláže na fotografiích jsou vážně parádní! Nakonec se do těch tropů možná od přítele přemluvit nechám, pokud to bude vypadat takhle. Díky za inspiraci :-)

    ReplyDelete
  5. Ahoj.Krásné fotky z dovolené,věřím,že se ti zasteskne,musí tam být krásně.Přesto,že léto mám ráda a v létě jsem se narodila,podzim mám ráda.Záleží,z jakého úhlu se člověk na něj dívá.Je krásný,plný barev,vůně spadaného listí a krásné podzimní výzdoby doma.Je pravda,že teplo vypadá jinak,ale na druhou stranu,můžu si obléci např oblíbené teplé svetry,krásný kabátek a nové kotníčkové boty,což zase v létě nejde..Na zimu se také těším,na sníh(snad aspoň trochu bude),na bílý kožíšek a hlavně na vánoce.Ono každé roční období je krásné,jen si z něj vzít to nejlepší..A proto,nemračme se na počasí,stačí,když se ono někdy mračí na nás.Mějte se fajn...a krásný podzim.

    ReplyDelete
  6. Páni musela to být nádhera, vypadá, že jste si to pořádně užily :)

    ReplyDelete
  7. No tak ta voda vypadá NAPROSTO úžasně.

    Já jsem typ, co by ho k moři na dovolenou nedostali, ale v tomhle případě bych se snad i dala přemluvit, což už teda musí bejt, že jo :D (podíl na tom má i to, že to tam vypadá trochu opuštěně, hlava na hlavě je jedna z věcí, co mě od jakéhokoli moře odrazuje)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myslím, že tohle musí nadchnout i totálně antimořskýho člověka :)

      Delete
  8. Áááách, hned bych jela na dovolenou... Stačil by tam měsíc zpět :o) No jo, ale podzim má taky své kouzlo... Camelovej tenčkot, kotníkové botky, tmavě fialová barva a všechny odstíny vínové... Když cvičíš, tak není takový horko a vzduch voní podzimem :o)

    ReplyDelete
  9. nádhera! řecko miluji, díky za tip na příští dovolenou :))

    ReplyDelete
  10. Krásné fotky. Řecko je úžasné a podle mě má nejčistější moře v Evropě. Na Egemni a Porto Katsiki jsem byla v rámci jednohu výletu předloni na dovolené. Letos jsem byla na Rhodosu a taky nádhera, jen škoda, že to tak rychle uteklo. :-/

    ReplyDelete
  11. No, tak si říkám, že jet na Rhodos byla chyba :) Ale ne, taky tam bylo skvěle..

    ReplyDelete
  12. Krásné fotky, se ségrou jste fakt kočky. Sice moc nevidím žádné rysy podobné, každá mi přijdete úplně jiná a každá jinak krásná. A co se týče LETNÍ dovolené, pak je to opravdu těžká provokace tady v MRAZIVÉ Moskvě:-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jééé tam bych se chtěla podívat! Ty tam bydlíš?

      Delete
    2. Jo a jinak možná to z fotek není poznat, ale podobný jsme si fakt hodně...kromě rysů hlavně gesty, výrazy a tak :)

      Delete
  13. To je nádhera, jela bych hned:-) Mimochodem na fotkách vám to oběma moc sluší:-)

    ReplyDelete
  14. Jé, tam já byla letos taky!! Ergemni beach je neuvěřitelná, to s tebou naprosto souhlasím... Sákryš, hned bych jela znovu :-)

    ReplyDelete
  15. Nádherné fotky, příště místo na Krétu (která je taky moc pěkná a cílů k výletům je tam spousta) vyrazíme na Lefkadu! :)

    ReplyDelete
  16. Úžasné fotky :) Moc ti to sluší :)
    Doufám, že tam se jednou podívám :D A těším se na další várku fotek.

    ReplyDelete
  17. Jé, to je nádherné místo! Tam bych se ráda podívala =)

    ReplyDelete
  18. To je...RÁJ! A navíc je vidět, jak jste si to užily. Nádherné fotky. Až jsem se v tom chladu přestala na chvíli klepat...

    ReplyDelete
  19. No tak tomu se říká ráj na zemi.

    ReplyDelete
  20. Moc Ti to tam sluší a fotky jsou úžasný :)

    ReplyDelete
  21. Tak jsem si taky zavzpomínala a už bych vážně jela k moři :-) Do léta to asi nevydržím.
    http://justbeyourselfbypetra.blogspot.cz/

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails