2013-12-22

Christmas in London

Ahoj všem!
Dneska to bude extrémně picture-heavy post, ale nemohla jsem si pomoct :). Letos jsem místo tradiční Vídně jela nasávat vánoční atmosféru do Londýna. Jelikož jsem tam byla poprvé, tak jsme samozřejmě nemohli vynechat ani tradiční turistickou obhlídku. Předvánoční atmosféra je tam zvláštní, je to tam úplně jiný, než jsem zvyklá. Vyšlo nám teda krásně počasí, bylo snad přes deset stupňů a svítilo slunko, takže jsem si třikrát svátečně nepřipadala. Abych pravdu řekla, nejvíc vánočně si připadám stejně tady doma, když svírám kýčovitej hrníček s gluhweinem ve Vídni, nebo do sebe klopím litry přeslazenýho perníčkovýho patoku doma v Brně s kamarádama na Zelňáku :)



Návštěva Victorias secret rozhodně stojí za to. Jejich obchody mají fakt styl! Jinak cenově celkem děs, některý věci mi přijdou předražený i za dolary, natož pak když librová cena je ještě vyšší. Ale klasický kalhotky jsou v pohodě, 5 ks za 20 liber.




Vánoční výzroba na ulicích se mi fakt líbila, nepřišla mi nějak přehnaně kýčovitá..



Prošla jsem se hned několika londýnskýma parkama a ty mají bez debat nádherný! A všudypřítomný typický tlustý šedý veverky jsou fakt boží!


St James park u Buckinhamskýho paláce je jedno z míst, který se mi na Londýně líbil snad nejvíc, naprosto kýčovitě romantickej! 


Industriální (a taky ta všudypřítomná) tvář Londýna a výhled na the Shard.



No řekněte, u které blogerky nenarazíte na fotkách z cest na sendviče z fast foodu Pret-a-manger? Rozhodně jsem se tam musela vydat, ač jsem neměla příliš vysoký očekávání, ale blogová masáž byla neúprosná a taky davy lidí, nesoucí bílou papírovou taštičku s červenou mašlí. mi nedaly. Ovšem naprosto mě to nadchlo. (Relativně) levná a (relativně) zdravá forma stravování na cestách, jen doporučuju. Čekala jsem nějaký nudný sednviče, ale fakt mě to dostalo. Na fotce je kombinace oříšky-zkaramelizovaná mrkev-salát-brusinky-bylinkovej dresink. Jo neobvyklý kombinace, to je moje! Ochutnala jsem za dobu pobytu hned několik druhů a vřele posílám tip dál! Naopak slavnou makronku sem měla poprvé, teda možná ty pravý pařížský z Ladurée jsou asi lepší, ale zatím se mi to nezdá jako cosi, kvůli čemu bych někde stála frontu. Jo je to výborný, ale já su ten typ, co ze sladkýho sežere vše, co před ním neuteče, a že by to ve mě zanechalo nějakej bůhvíjakej gastronomickej vjem, to teda ne.


Ačkoli bylo krásně a  poměrně teplo, v klasické zimní garderobě mi na celodenní lítání po venku bylo fajn. A fascinovaně jsem koukala na zdejší holky, každá druhá měla balerínky, místo kabátu jen nějakej svetr a nejednou jsem viděla i holý břicho či zimou zbělaný odhalený kotníky vylejzající z loafers a tak. Brrr!



Originální výzdoba v Camden townu..




Trhy v Camdenu jsou něco, co při návštěvě Londýna rozhodně nevynechejte! Já jako milovník jídla byla naprosto u vytržení. Asi hodinu jsem poletovala mezi desítkama stánků se specialitama doslova z celýho světa. Vládne tam neskutečně pohodová atmosféra, takže si jen tak chodíte, jíte očima a nebo taky ochutnáváte všechno možný, než se rozhodnete, protože prodavači vás sami ke svým stánkům lákají a dávají ochutnat. A lepší svařák než tam jsem asi nepila! 


Nahoře - mix specialit z etiopské kuchyně, spodní talířek je peruánská. Obojí bylo pro mě netypický a vynikající.


Co se týče nákupů, tak se mi nechtělo prodírat se davama turistů v centru, pro uspokojení mýho shopaholickýho já jsem zamířila do obřího nákupáku Westfield Stratford a jak vidíte, mise vánoční dárky splněna! Za účelem nákupů můžu doporučit, ale je to tak velký, že je to fakt na celej den...


Taky dáváte svým blízkým nenápadně dárky, který se hodí i vám? Tohle je úlovek z blešáku knih v Camdenu, až si ji taťka přečte, moc ráda si ji půjčím!


Poprvé jsem byla v Gilly Hicks (ségra mýho srdcovýho dua Abercrombie/Hollister) a hned jsem odcházela nadšená, protože měli akci 5 kalhotek za 15 liber. I s tím no-to-mě-poser obludným kurzem libry vycházejí daleko líp než v kdejakým obchodě u nás. Je to zas něco jinýho jak Victorka, takový umírněnější a moc pěkně ušitý...


Sportovní podprsenka od VS za lidovku nebyla, ale koukám po ní už tak dlouho, a když tak hezky cvičím, tak si zasloužím přece pořádný rozmazlení! :) A jinak co se týče kosmetických nákupů, tak jsem byla jen v jednom Bootsu a zrovna extrémní výběr tam neměli, ale i tak jde asi vidět ovlivnění UK bloggerkama :)

Tak...teď to po sobě čtu a nejvíce textu z cest mám opět o jídle...no nic! Každopádně doufám, už pomalu zvolňujete pracovní tempo a v teplých ponožkách a s miskou cukroví v náručí se válíte u nějakýho pořádně vánočního filmu!

Přidám ještě něco málo z praktických tipů, kdyby vás něco zajímalo, ptejte se.

  • Pro plánování cest doporučuju odkaz mintytrips.cz, najdete tam spoustu užitečných tipů a informací
  • Opravdu dobře čtete recenze na bookingu. Záleží na vašich preferencích, ale já doporučuju pro nižší cenu klidně nebydlet úplně v centru, protože díky rychlé dopravě metrem a vlakama není problém být i z periferie za 20 min v centru dění. My bydleli v Cranbrook hotel a sice to nebyl bůhvíjakej luxus, ovšem poměr cena/výkon v pohodě.
  • Je dobrý i vybrat hotel v relativní blízkosti letiště, protože např. ranní špičky v Londýně jsou fakt hardcore! Jelikož jsme letěli z Brna z Ryanairem na Stansted, tak to bylo kousek. I pro dopravu z letiště se mi osvědčilo využít nejlevnějšího dopravce - autobusy jako Terravision, Easybus nebo National express vás hodí do centra za pár liber.
  • Pokud chcete navštěvovat i nějaký památky, vyplatí se koupit si místo Oystera Travelcard, protože na spoustu atrakcí dostanete s touto kartičkou 2 lístky za cenu jednoho. Všechny užitečný informace najdete rovněž na Mintytrips.

















28 comments:

  1. Krásné fotky :) Těším se až se do Londýna také podívám :)

    ReplyDelete
  2. Prima reportáž! Líbila se mi. Byla jsem všude možně, ale v Londýně zatím ne. Asi něco naplánuji.

    ReplyDelete
  3. perfektní fotky, asi hezčí jak Vídeň :)

    ReplyDelete
  4. Super fotky:) mezi vším tím Německem a Rakouskem je to příjemný osvěžení:)

    Makaronkova poznámka pod čarou: Paul je fastfood, bez ohledu na to, jak se u nás tváří luxusně - jejich mak. nejsou špatný, ale zároveň je to nuda a není to prostě ono, oni si s tím tak nevyhrajou .. A stejně jako tě dostaly netradičně naplněný sendviče, tak tě imo dostanou netradiční mak. příchutě, který se daj sehnat v pravý makaronkárně (pepř, růže, pomerančovej květ apod.), protože právě ty příchutě jsou na nich ta největší zábava, aspoň pro mě;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diky za poznamku! Aspon konecne vim, jak to je...tak pomerancovej kvet? Jo, to bych si tu frontu asi aji vystala :-) Takze ty "pravy" jsou od Laduree (treba) a Paul je takova obyc verze jo? Dobry vedet :-)¨
      Mela jsem teda prichut vanilla madagascar, takze asi nuda...ale dobry to bylo, to jo...:-)

      Delete
    2. Tak pravý, to bych zas asi nerekla, i paul ma remeslne ok makaronky... Ale spis bych to rekla tak, ze svet nesili po mak. kvuli tomu, jak je delaj u paula no ;) ... aneb punk je v tomhle pripade jinde:D proste tam maj takovy klasika prichute, cokolada, vanilka, ovoce .. Kdezto laduree nebo herme si s tim hrajou, jsou tradicne originalni kombinace + ruzny ujety sezonni limitovany edice, navic ty dyzajny jejich prodejen, baleni .. Vsechno ke vsemu:)
      A hlavne nelze prehlizet, ze paul je jen takovej fr retezec pekarstvi, co je u nich v kazdym druhym podchodu metra .. Jak u nas treba fornetti apod.
      (Jinak pomerancovej kvet je nejlepsi, ja si vzdycky vezmu pul krabice a oni neverej, pac ta prichut je proste ... Zvlastni:D zvlastne skvela)

      Delete
    3. Dekuji dekuji, jak za info, tak za doporuceni!

      Delete
  5. Skvělé fotky. Copak dobrého to bylo z peruánské kuchyně? Morčátko? :)))) :D

    ReplyDelete
  6. Náádherné fotky, miluju Londýn! Snad se tam po Novém roce taky podívám :)))

    ReplyDelete
  7. Mně se poštěstilo navštívit Londýn v lednu a ze sezónního obutí tamních jsem byla vedle jak ta jedle. Polovina koček lítala v balerínách a druhá v sešmajdaných válenkách. Přesně jak píšeš. Výjmečně jsem potkala některou v lodičkách. Já byla v kozačkách za totálního exota:D
    Co se jídla týče, obráželi jsme trhy s jídlem, dávali si všemožná kari a když byla fakt zima popíjeli mule wine.
    Krásné fotky!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Valenek jsem taky videla hodne, ale kupodivu spis Uggy (nebo se tak tvarily :) a sesmajdany nebyly :-)

      Delete
  8. Krásné fotky. Nejlepší je veverka :)

    ReplyDelete
  9. tlusťoučká veverka je supr roztomilá :)

    ReplyDelete
  10. do Londýna se chci rozhodně podívat také! už jen kvůli těm nákupům a jídlu :D

    ReplyDelete
  11. Londýn je pořád na špičce mého travel listu, už mám i našetřeno, ale furt se ne a ne odhodlat. Nemám tam totiž s kým jet a abych tam jela sama, to jsem moc velká poseroutka...

    ReplyDelete
  12. uzasne fotky! a super nakupy:)
    http://sienastyle.blogspot.it

    ReplyDelete
  13. Holky, diky za komentare! Ackoli musim rict, ze jina mesta me uchvatila vic nez Ldn a asi me spis uzije na prirodu a mensi mesta, urcite to stoji za to tam jet!

    ReplyDelete
  14. Krásné fotky, musela sis to opravdu maximálně užít :-). Jinak veškeré dobroty na fotografiích bych si hned dala :-)! Nad plnými taškami oblečení slintám taktéž :-D a ta veverka je k sežrání...vážně super post :-).
    Glamour and beauty

    ReplyDelete
  15. Krásné fotky! :) Já byla v Londýně v září, a na jaře bych se tam chtěla podívat znovu. Mám pocit, že to chtělo ještě pár dní. :) Můžu se zeptat, doplácela jsi u Ryanair za kufry, nebo jsi měla jen příruční? Já letěla s british airways, takže žádná starost, teď bych ale chtěla letět z Brna, a mám v plánu opět nějaké nákupy. L.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na cestu nazpatek jsme si koupili jedno zavazadlo, stalo to k letence asi 20 eur navic....Koupili jsme si tam normalne sportovni tasku za par liber, do ktere jsme nakupy dali...abysme nemuseli platit ten kufr tam aji zpatky :)

      Delete
    2. Jen je treba to zavazadlo koupit dopredu, dokupovani primo na letisti je min. 2x drazsi.....

      Delete
  16. Londýn je moje srdcovka a tvoje fotky mi ho zase krásně připomněly.

    ReplyDelete
  17. Nádherné fotky!...snáď sa tam niekedy dostanem. :)

    ReplyDelete
  18. Fotky jsou krásné. Nejhezčí je ta veverka, hned bych si jí vzala domů na mazlení :) :D

    ReplyDelete
  19. všichni jezdí na Vánoce do Vídně, Drážďan, ale koukám, že Londýn má taky svoje kouzlo :) škoda, že nebyl sníh. ty nákupy jsou pořádná provokace :D

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails