2015-09-13

Stockholm: day 1

Ahoj všem! Skandinávie je už hodně dlouho můj sen, sice jsem měla v představách nějakej road trip autem třeba na tři týdny, no ale začínáme postupně. Takže dneska vám ukážu report z prvního dne stráveného ve švédské metropoli. Když vidím, kolik mám na telefonu a foťáku fotek, nějak jsem zavrhla myšlenku, že bych se vám zmínila v jednom článku! Doufám, že nálož fotek vám pomůže spolu se mnou nasát zdejší skvělou atmosféru, protože se tu cítím fakt dobře. Kdo se cítí už méně dobře, je moje peněženka, ale o nákladech a cenách sepíšu nejspíš samostatný článek. Teď si nebudem kazit náladu :-)



Je to tak. První fotka je jídlo - a ještě ke všemu burgr. Letěli jsme brzo ráno, pak transfer z letiště, sraz s naším airbnb hostitelem, ubytování a rychle vyrazit za jídlem. Jelikož bylo krásný počasí, rozhodli jsme se jej okamžitě využít k venkovní aktivitě s tím, že muzea můžou počkat na později. Po cestě k naší destinaci jsme narazili na pěkně vypadající zahrádku Bar burger café. Recenze na tripadvisoru nic moc, jak jsem se později koukla, ale nestěžovali jsme si. Vyhřívali jsme se na sluníčku, pozorovali okolní šum a nedočkavě vyhlíželi naši objednávku. Když už dva stoly, co přišly po nás, dostali jídlo a my nic, začli jsme mírně nervóznět. Nedalo mi to a opatrně jsem se zeptala číšnice, jestli je s naší objednávkou vše v pořádku. Spěšně utrousila "yes, it's coming" a odběhla. Za nějakou dobu jsme sice burgry opravdu dostali, ale evidentně na nás zapomněli. S omluvou a nabídkou kávy a zmrzliny zdrarma, takže jsme neměli nejmenší důvod k nespokojenosti. Hlady jsem nezešílela díky tomu, že jsem fascinovaně sledovala stockholmský styl naživo všude kolem. Poté. co jsme si napucli bříška, už nám bylo naprosto fajn a okolní šrumec jsme nasávali při upíjení kávy (zdarma, haha) se sluníčkem příjemně pálícím do zad.




Co se týče toho stylu místních - já byla nadšená, i když pro spoustu Češek by to asi byla nuda. Osobně si myslím, že se máme ještě fakt co učit, abysme ze sebe dostaly ten východní lacinej punc  - když se podívám na naše ulice a ostatně i sebekriticky na sebe. Barvy zde vedou černá, šedá, béžová, holé kotníky (moc se mi líbí, ale prostě pro mě brrrrrr), na nohách nějaké pěkné mokasíny, slip ony, nebo nejčastěji tenisky typu New balance/airmaxy/superstary. A navrch nějaký pohodlný vlněný cardigan nebo pončo či trench. Vím, že u nás se nenajde mnoho fandů této kombinace, ale mě se to taky strašně líbí.  Na ramenou se Švédkám nejčastěji pohupuje nějaký kousek od MBMJ (naprosto neobjektivně schvaluju jako milovnice této značky), Fallabella (neumím posoudit, jestli real, nebo fake, ale aaaaach) a nebo Neverfullka (Vuittonky si mě zatím úplně nezískaly, ale když jsem viděla paní, jak si jede elegantně na městském kole v šedém huňatém kašmírovém cardigadnu a v předním košíku jí sedí Neverfullka v Azuru, dost se mi to líbilo)


Příjemně naladění po obědě jsme se tedy vydali na nádhernou procházku po promenádě směrem ke Skanzenu. Což je takové open air muzeum/zoo/park se zábavou pro děti.
  

Už samotná procházka je prostě úchvatná. Ne nadarmo se Stockholmu říká "Benátky severu". 



Ve Skansenu najdete zrekonstruované typické švédské "domečky", dobové farmy a chaloupky s ukázkou typických řemesel ale také něco jako minizoo se severskými zvířaty jako los, bizon, medvěd, rosomák (věděli jste, že se anglicky nazývá "wolverine"? Já furt že jakej vlkodlak či vlčice, musela jsem si to dát do překladače). Prostředí je opravdu krásné najdete tu zahrádky plné bylinek či růží, jezírka, parčíky...Netřeba dodávat, že tohle je přesně podle mého gusta.





Úžasní tuleni.


Zarostlá chaloupka



I odpadkový koš lze udělat stylově 



"Dobová" cukrárna, ve které jsem úplně viděla, jak si tam jde na koláček a kus lékořice Pipi dlouhá punčocha nebo děti z Bullerbynu. Atmosféru dokreslují vrabčáci, kteří na dvorku hopsají po stolečku a uzobávají nedojezeného skořicového šneka. Jo já vím, v cizí zemi roztomilé, u nás by mě to pěkně prudilo.





Pro unavené nožky přijde lavička v růžovém miniparku pořádně vhod.


Krásná zákoutí parku..






Na lavičce jsme načerpali síly, abychom se mohli vydat na zpáteční cestu, přitom také fotíme další krásná panoramata. A foto nahoře je ještě prosím úplně psycho kolotoč, to by mi museli zaplatit, abych na něj vlezla.




Co mě dostalo? Parádní metro. Některé stanice jsou takové obyč, ale jiné s plastickými "skalami" a spoustou malůvek. To se mi strašně líbí. Aspoň trochu to vyrovná tu neřesťanskou cenu :-)




Doma to neděláme, ale na cestách...take away dinner přišla vhod. A moc mi to chutnalo!


 Doufám, že se vám úvod líbil, pokračování přístě - navnadila jsem vás aspoň trochu?

11 comments:

  1. Super, krásné fotky, sálá z nich skvělá atmosféra. :) Hned bych se tam rozjela. :)

    ReplyDelete
  2. Jak kdybych byla zpátky! Taky jsem koukala po stylových švédkách, já se takhle ledabyle elegantně nikdy oblíknout nezvládnu:D

    ReplyDelete
  3. Stockholm je moja srdcovka a bola si na miestach kde aj ja, takze si strasne potesila, tesim na pokracovanie a asi chcem ist znova :D

    ReplyDelete
  4. Štokholm je nádherný! a vo farbách úplne najkrajší! (bola som tam v zime)
    Ale tie ceny...ehm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ceny jak u nás...akorát že švédská koruna je skoro 3x naše :))))

      Delete
  5. Ach jo, ve Stockholmu jsem byla před měsícem a hned bych jela zpátky. Během několika let se tam určitě vrátím.

    ReplyDelete
  6. Krásné fotečky, hned bych se tam podívala :)
    http://www.meetmylovelyworld.com

    ReplyDelete
  7. Krasne fotky a nalakala jsi mi. Do Skandinavie bych se chtela taky podivat. :)

    ReplyDelete
  8. Krásné fotky! Hned bych zase někam vyrazila :) Snad Skandinávii taky jednou navštívím.

    Cestovní Deník H&M

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails