2015-09-01

Jíst Brno vol.2

Ahoj všem,

jak jsem slíbila, dneska vám sepíšu pokračování svého reportu o brněnských restauracích. Jsem moc ráda, že se vám předchozí článek líbil. No nebudu vás napínat a hned ze startu se s vámi podělím o zážitek z nejlepšího burgeru.


Je stylová hospůdka, pravda, není v úplném srdci města, ale i tak jste tam z České šalinou tak za 10 minut. Restaurace je laděna do jihoamerického stylu - škoda, že nemám fotky interiéru, je to tam vážně moc pěkné a útulné a zároveň nic přehnaného. Kromě burgerů jsou v nabídce mimo jiné taky vynikající rumy a pokud máte jen malý hlad, doporučuju rozpečený hermelín - aneb jak lze úplně jednoduše udělat z obyčejného hospodského jídla mňamku. A teď už k burgeru. Vynikající od housky přes náplň a omáčky až k masu. Od nich jsem okoukala boží trik, který teď z úspěchem praktikuju i na domácí grilovačky - doprostřed burgeru zaplácat oříšek bylinkového másla. Po tepelné úpravě se máslo krásně rozteče ještě podpoří šťavnatost. A i když na to nevypadají, domácí hranolky byly také lahůdka, stejně jako coleslaw. Měli jste tu někdo burger? Také jste byli tak nadšení jako já?


Tohle je jen tak mimochodem, ale ve Frutissimu ve Vaňkovce mají naprosto nejlepší zmrzku, co jsem kdy jedla - dala jsem si s příchutí slaný karamel a kopeček za 25 kaček opravdu stál za to. Slanej karamel je moje postižení, můžu se po něm utlouct. Jen škoda, že tuto vášeň nesdílí i moje okolí. Pak to dopadá tak, že jsem sama snědla půlku mrkvovýho dortu s polevou ze slanýho karamelu. Už jsem vám říkala, že mám chuť na slanej karamel?


Kabaret Špaček na Kopečné

Tohle je taky naše srdcovka. Ať tu máte i názor chlapa, ten můj tvrdí že prý mu nejvíc chutnají burgery tady. No, jsou taky luxusní, pravda, ale pro mě je top Escobar. Každopádně pokud bych měla vypíchnout top 3 burgery, co jsem v Brně jedla, tak by to byl Escobar, Immigrant a tento. Vraťme se ale ke Kabaretu. Jedla jsem tu asi nejlepší polívku svýho života - asijskou kuřecí polévku s rýžovými nudlemi, koriandrem, chilli a zázvorem, kterou si od té doby dělám i doma. Jsou pověstní tím, že prý nemají mražák, takže vše vaří z čerstvých surovin a nemají stoleté železné zásoby alias neidentifikovatelné kostky v mražáku, sem tam hranolka...Místo hranolek tedy dostanete opečené brambory, což ale vůbec nevadí. Mají tu i výborné saláty a jen tak k pivu zapečené nachos. Podnik se nachází v klidné části města hned pod Šilingrákem, posezení na zahrádce je proto velmi příjemné. Vyzdvihla bych taky jejich domácí limonády - dnes je dělá kde kdo, ale zdá se mi, že oni byli jedni z prvních s tak širokou nabídkou a třeba lipová nebo kopřivová je fakt mňamka.



Ne, nemám tam překlep, fakt je to Záhrada. Náš oblíbenej podnik na holčičí dýchánky. Mají tu kromě denního menu, obsahujícího zpravidla aspoň jedno bezmasé jídlo, také široký výběr různých dobrot typu palačinky, slané omelety, saláty s domácím pestem, polévky a neokoukaná bezmasá jídla. Opravdu děkuji dnešní době, že už minimálně v Brně bezmasé jídlo nerovná se smažák. Mají tu výborný salát s kozím sýrem a sladkou balzamikovou redukcí, rovněž jsem odtud odkoukala tip na čočkovou sekanou s ořechy a datlemi. Tato kombinace by mě jen tak nenapadla, přitom to byla strašná dobrota. Samozřejmostí jsou různé domácí limonády, dobré pivo a hlavně posezení na úžasné zahrádce s milou obsluhou. V prostorách zahrádky si taky sami pěstují bylinky, nábytek z palet...mě se tento styl líbí a cítím se tu vskutku útulně. 



Bývalý kamioňák, který snil o vlastní cukrárně a sen si splnil? Po přečtení tohoto článku mi bylo jasné, že tam musím. Tady bude recenze nejspíš neobjektivní - jsem člověk, co sežere vše sladké, co před ním neuteče. Takže nevím, co vám budu vykládat. Ale kremrole (fuj, to je hnusný slovo, u nás se tomu říká prostě trubičky) a žloutkové věnečky boží. Makronky jsou už asi taková klasika, tak moc nevím, co k nim říct...ale chutnaly mi všechny. Nejvíc nečekaně ta se slaným karamelem. Jinak cukrárna je malinkatá, pokud chcete kafe a zákusek na místě, dáte si je tam spíše v bufetovém stylu, každopádně v útulném malinkatém interiéru. Já doporučuju vzít si zákusky s sebou a jít si je sníst někam do parku.



Hospoda přímo v srdci víru nočního Brna - na hlaváku. Schválně, kdo si ještě pamatuje, jaká putyka to dřív byla a kdo tam jako já nejednou klimbal usrkávajíc poslední pivo poté, co si tam našel útočiště, když mu ujel rozjezd? Pro nebrněnské = to jsou noční autobusy. Prý máme rozjezdy jen u nás v Brně, každopádně je to super věc. Pokud se nemýlím, pak to bylo jednu dobu zavřené a teď to celkem nedávno celé zrekonstruovali, aby mohla vzniknout moderní, příjemná hospoda s pěkným výhledem. Z dálky, přes sklo a když nevidíte tu verbež kolem a necítíte ten smrad, vypadá totiž historická budova Hlavního nádraží moc pěkně. Ale teď už k restauraci - nenadchla mě. Ochutnala jsem tam několik typicky hospodských jídel a ani jedno mě teda ze židle nezvedlo. Pokud budete mít chuť na takovou tu klasiku, nacpat si pupek něčím mastným a spláchnout to dobrým pivem, doporučuji jít ke Stopkům. Sice známé, profláklé a relativně drahé, ale tam mě ještě nikdy nezklamali.


U Tesaře na Grmelově

Svoje tipy uzavřu rovněž spíše hospodsky. Protože přeci jsem princezna, vole. Podnik se nachází taky malinko dál od centra (ale opět, šalinou z Hlavasu do 10 minut), v klidné lokalitě. Má velkou zahrádku, nazvat ji klidnou se ale neodvážím, často tu bývá plno a obsluha bravurně kličkuje mezi bandou dětí, řítících se mezi stoly na odrážedlech. Ale proti gustu - já své chlupaté děcko ostatně také beru s sebou :-). Jen pro představu, že všechny mnou předem zmíněné podniky jsou spíše takové malé či menší útulné hospůdky. Co se mi tu líbí, je to, že kombinují "klasika hospodskou kuchyni" s moderními prvky a taky samozřejmě mají dobré pivo, dokonce si u jednoho z pivovarů kousek od Brna nechali udělat svůj speciál. Burger byl fajn a rozhodně mě mile překvapil, protože jsem od něj moc nečekala. Moc dobré mají i různé saláty a líbí se mi, že si tu zpravidla vyberete i bezmasé jídlo, v létě nechybí venkovní grilování. Pro mě je to příjemná, klasická hospoda, která ale nemá punc omšelosti zaseklé někdy v polovině devadesátých let s kuřetem s broskví jako perlou kuchařova umění.


Tak, a je konec:) Co na to říkáte? Myslím, že brzy vyrazím zase někde "jíst Brno", protože mě článek moc bavil. Mimochodem, 18-21. září budou v Brně na Svoboďáku zase slavnosti jídla, takže to se určitě přijdu pěkně nadlábnout. A kde chutná vám?

PS: Díky parnému létu a tím pádem zvýšené konzumaci piva jsem si přes léto vypěstovala pěknej pivní pupek. A taky pivní zadek, to máme jen my holky, víme? Takže pryč s tím a na podzim mě uvidíte spíš někde v hospodě typu salátovej svět.

10 comments:

  1. To se hodí, třeba někdy do Brna dorazím. (:

    Have a wonderful day!
    With love, Suzy ♥

    THE KAWAII PLANET

    ReplyDelete
  2. Martinák je nově přestěhován do větších prostor na Veveří (vedle Bistra Franz) a teď je to regulérní kavárna, kde maj dokonce i normální stoly! :D Jinak všechno znám kromě té poslední hospody, kam určitě zajdu až mě zas přestanou navit všechny ty hipsterské podniky a bistra :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Díky moc za upozornění! musím tam tedy brzo zavítat...

      Delete
  3. Fajn tipy, díky muži, který maso nejí, mám o bezmasé nabídce docela přehled. Zlepšuje se to, ale pořád tomu ještě vládne smažák/květák/žampiony. :)
    U Tesaře mívají výborný tatarák.
    A na Minské momentálně šaliny nejezdí, ale do Escobara musíme konečně zajít... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, to mě ani nenapadlo....nějak jsem měla zafixovaný, že uzavírky jsou vždycky přes prázdniny :-)

      Delete
  4. Burger jsem měla zatím jen v Immigrantu (když nepočítám ty různý "ozdravený" ve Fresh Freaks), a ačkoliv nemám s čím porovnávat, byl NEJLEPŠÍ! :D díky za další tipy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jé vidíš, Fresh freaks jsem měla taky nachystané, nějak mi ze seznamu vypadlo? Moc mi chutnala jejich mrkvová polívka se zázvorem :)

      Delete
  5. Slanej karamel je i moje postižení. Miluju makronky s touto příchutí z Republiky (prodává je Sklizeno), Martináka s radostí zkusím!! Tu zmrzku z Fruitissima jsem zrovna dneska měla :-)
    My chodíme v Brně celkem často do Ery, v Černých polích, taková domácí kuchyně, taky doporučuju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já právě chodim do Sklizena k Rondu a tam je nemívají..ale myslím, že jsem je snad i měla na nějaké akci a byly boží!

      Delete
  6. Do Brna chodím každý rok no v žiadnom z týchto podnikov som nebola :) Vďaka za tipy :)
    Pozývam vás na Giveaway o sérum na riasy Realash v hodnote 50€
    http://www.danycuks.com/2015/08/realash-giveaway.html

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails