2011-05-22

Yankee candle haul vol.2

Tak po mým prvním článku a seznámení s YC (jo já vím, sem pozadu, ale já většinou všechny zaručeně super věci objevuju až jako jedna z posledních) přichází velice záhy článek další, momentálně jsem tím mírně posedlá :)
Dnes vám přinesu nějaký poznatky a dojmy i z minula a tipy na nákup.


Fakt č.1
Nevyplatí se kupovat ze zahraničí, jen málokdy, bohužel. Vzhledem k váze svíček se prodraží poštovný a to ani nezmiňuju případný oplítačky ohledně té nové škaredé věci o které ani nebudu mluvit jinak se rozčílím. No  jo, ať žije EU.
Pokud někdo máte dobrý a levný zdroj ze zahraničí, dejte vědět. Ale moc si na to nefandím, opravdu jsem toho prolezla hodně, než jsem rezignovala :) Jediné výjimky tvoří to, kdy má prodejce na ebay rozumné poštovné vy si svíčku vydražíte za dobrou cenu. Např small jars z fotky mám z ebay a vyšly mě na nějak 210 kč/ks. A to jsem je vydražila, ale vzhledem k tomu, že v obchodě stojí 280, takový terno to fakt není.

Fakt č.2
U nás mají mírně omezenej výběr, to je pravda. Pro (zejména) pražšké zmíním web www.vasekuchyne.cz, kde mají každý měsíc 3 vybrané svíčky (střední, jako moje Vanilla lime) za 375,-, no ale když si k tomu připočítáme poštu, vyjde to skoro stejně jako v kamenným obchodě jinde (v mým případě v Brně). Vyplatí se to teda spíš když chcete buď víc ks, nebo máte možnost osobního nákupu.

Fakt č.3 
Pro Brno a okolí: v Olympii je giftshop AnaBea (www.anabea.cz), kde tyto svíčky prodávají. Jak je na webu nic moc výběr, čekala jsem, že se tam bude krčit deset kousků někde v rožku, ale mají tam vcelku i výběr, kupodivu. Jen škoda, že nemají votives, ty já raději než tarts. Mají car gels (110,-), voňavé pytlíčky, tarts (45,- - podobně cenově vyjdou na ebay) small jars (280,-) medium jars (498,-), potom ty největší tam si cenu přesně nepamatuju a ještě nějaký tumblers. Samože je to jen zlomek celkovýho sortimentu YC a postrádám novinky, ale lepší než drátem do oka, ne?
No a pro ostatní: na www.yankeecandle.cz najdete seznam prodejen, kde se YC prodává a výběr je docela slušnej tak tam určitě najdete něco co je vám blízko. Ceny co jsem tak zkoumala jsou vesměs všude nastejno, takže to vyjde ve finále na stejno, jestli je koupíte v Praze či Horních Kotěhůlkách.

Fakt č.4
Nedoporučuju kupovat velké vůně jak na slepo, tak bez vyzkoušení. Vždy, než si koupím velkou svíčku, prvně si ji koupím v malé verzi, votivku nebo tart. Ono opravdu jak se to rozvoní zapálený tak je ta vůně mnohdy dost odlišná od toho, než když ji jen očicháte. Třeba Soft blanket z minulé várky mi byla po zapálení po čase opravdu až vlezlá a protivná.

Fakt č.5
Na provonění obyč pokoje bohatě stačí small jar, případně i medium, ale vůně může být až dost silná. Tu limetkovou zapaluju vždycky jen na chvilku, nechat ji hořet x hodin, to byl byl pokoj úplně pročpělej vůní - sama o sobě provoní dlouhodobě pokoj jen když ji nezapálenou necháte bez víčka (ale nevím, jestli se to tak má, jestli se třeba pak svíčka nějak dřív nezkazí?)
Velké bych kupovala jen v případě, že chcete provonět velkej prostor, třeba v baráku, nebo chcete tu svíčku mít až do smrti smrťoucí a být s ní pohřbeni :)


Tak a teď už ke svíčkám: (všechny tři malý patří do kategorie fresh)
Beach walkKlasická svěží vůně moře a mořské soli se slunnými tóny mandarinkových a pomerančových květů. Tato klasická oblíbená vůně patří mezi tzv. „platinové vůně“, 14 světově nejprodávanějších svíček Yankee Candle. Hodně nevýrazná vůně, taky nenadchne a neurazí, já v ní spíš než to výše popsané cítím něco, co nemůžu nijak určit, ale nejspíš něco jako mýdlo.

Sun & Sand - Taky patří mezi bestsellery, proto jsem možná čekala bůhvíco.Má to bejt "vánek na tropické pláži, plný vůně sladkého pomerančového květu, svěžího citrónu, čerstvé levandule a pudrového pižma"
No zas tak mimo to není a zklamaná nejsu. V recenzích se často píše, že jim to hodně připomíná nějakej těžce vintage opalovák co já neznám. Jo, já v ní cejtím něco jak Nubian a jak se říká v reklamě na Dove, "něco z dětství". Vůně je poměrně intenzivní a mě je ve výsledku fakt příjemná.

Drift away - Výrobce říká: Poklidná plavba po modré hladině jezera, jehož břehy jsou pokryty hustými lesy. Takové pocity ve vás vyvolá tato svěží, nevtíravá a přirozená vůně. A já na to? No popravdě řečeno, když k ní čichnete, voní jako typická wc kachna, prostě svěží vůně na hajzl, voda, svěžest, borovice. Když se zapálí, je to docela příjemná, nenápadná vůně. Nenadchne, neurazí.

Mandarin cranberry - to je tart, co se schovává v aromalampičce. Opravdu skvostná vůně, tu musím mít ve větší verzi, ale možná spíše až na podzim/zimu. Patří nečekaně do kategorie fruit. Je krásně ovocná a docela i svěží, ale mě toto ovoce evokuje spíše zimu a takové ty typické vánoční vůně mě většinou hodně rychle omrzí a začnou sr štvát :)

Vanilla lime - kdo vymyslel tuto kombinaci, je fakt borec. Téže fruit kategorie. Sladká vanilka (kterou samu o sobě moc nemusím) se skvěle doplňuje se svěží limetkou a cítím v ní ještě jakoby hnědej cukr - ještě máta a je z toho Mojito :) Ale pozor, na jednu stranu je opravdu dost intenzivní a může někomu i dost vadit, např moje máti z ní úplně leze po zdi a musím mít zavřenej pokoj, když ju pálím. Ale doporučuju a děkuji Day za tip na nákup na www.vasekuchyne.cz jako svíčku měsíce, mimochodem teď tam mají Sun and Sand, tak mrkněte.
(Edit: mám radost, že jsem aspoň jednu ingredienci poznala sama bez taháku na netu, hnědej cukr v ní bejt má cítít  - já jsem na vůně lempl a když někdo prohlásí o vůni, že v ní "cítí podtóny citronové trávy lemované závanem ostružinových květů", su fakt mimo:)

A co vy? už máte nějaké svíčky? Hodláte vyzkoušet? Uvítám zkušenosti, tipy na super vůně a výhodný nákupy třebas...
A přečetli jste vůbec tento článek delší jak Esmeralda do konce? (A to jsem myslela, že to bude jen kratičkej post...nějak se to nezadařilo)

20 comments:

  1. Já tyhle svíčky miluju už několik let. Hlavně ty vánoční jsou dokonalé!

    ReplyDelete
  2. Přečetla jsem poctivě až do konce, už o nich nějakou dobu přemýšlím, ale ještě jsem nedospěla do stadia dát tolik peněz za svíčku, takže bohužel nic neporadím.

    ReplyDelete
  3. Hodně zajímavé. O těhlech svíčkách slyším prvně, ale vypadá to hodně lákavě a asi vyzkouším :))

    ReplyDelete
  4. už jsem na ně slyšela chválu, ale zatím jsem bohužel žádnou nezkoušela :(

    ReplyDelete
  5. Jsem pozadu... ještě jsem o těhle svíčkách neslyšela ani slovo! Ale díky tobě už tušim :)

    http://missnothingfashion.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Mám několik těch vosků, bohužel na privátě, musím si je přivést domů:D
    Beach walk jsem si chtěla koupit, podle popisu se mi děsně líbila ale nakonec mi přišla úplně jiná, spíš do sladka, takže jsem ji nebrala. Naopak mi úžasně voněl clean cotton. Bohužel v pokoji pak není tak intenzivní, možná by byla ta velká svíčka...
    Strašně jsem si ale zamilovala Garden Hideaway, taková květinovo zahradní :)podobně ale jemněji a víc "travně" mi voní Dune grass.
    Nádherná mi přijde taky Evening air, k té vůni se mi ale spíš vážou vzpomínky na dětství, je to děsně podobné vůni dědova pokoje. ¨
    A chtěla bych vyzkoušet Fresh cut roses a Mountain pine, které bohužel neměli :(
    Jo, a myslím, že se dají objednat na stránce http://ztrade.inshop.cz/inshop/ neobjednávala jsem u nich, ale dost obchodů právě od nich dováží. V budoucnu tam nejspíš brát budu, takže bych kdyžtak dala echo :)

    ReplyDelete
  7. No jo, je to hodně peněz a já nelituju, akorát když se mě někdo pak ptá, kolik taková sranda stojí, tak si pak ťukaj na čelo, že přece dat za svíčku 500?
    Přitom mám doma x svíček třeba po stovce, a vůbec pokoj neprovoní...takže když se to sečte, vyplatí se to :)
    Azazela: překvapilo mě, jak i ten vosk krásně provoní celou místnost. Garden je krásná vůně, ale ty ostatní jsem nečihala. Já mám teď políčeno na cherry lemonade, black cherry, orchard pear a island spa.. :)

    ReplyDelete
  8. vzdycjy jsem je chtela vyzkouset.. snad se k tomu nekdy dostanu ;)

    konecne mam giveaway, takze timto vsechny zvu ;)
    http://anntalking.blogspot.com/2011/05/ptaci-giveaway-z-anglie.html

    ReplyDelete
  9. Díky za tip! Už jsem si objednala Sun and Sand=)) A dost jsi mě navnadila na Vanilla Lime=)

    ReplyDelete
  10. Jéé, toho jsem si v Olympii nikdy nevšimla, chystám se tam v něděli, tak okouknu ty vosky do aromalampičky :-)

    ReplyDelete
  11. Doporucuji vyzkouset internetovy obchod www.yankee-shop.at. Jelikoz ziju v Recku a k tomu jeste na ostrove, hledala jsem jakou dobu, nez jsem objevila tento obchod. Vsude jinde meli nechutne postovne (vetsinou to vychazelo cena nakupu plus padesat procent navic jeste postovne). Nakonec jsem objevila tento obchudek v rakousku. Podle me je zasobeny pomerne dooost dobre a co je hlavni, postovne je do zahranici pouze 8,9 Euro. Pokud nakoupite za vic jak 90 Euro, tak je zdarma. Ja uz tu zblaznila kolem me dost holek, takze se mi nepodari delat objednavku za min jak 90 Euro a tudiz neplatime za postovny nic. A pravidelne ke kazde objednavce davaji darecky. Samozrejme ty se odvijeji podle vyse objednavky, ale vzdycky je to neco a je to mily. Krome toho servis super, odesilaji do 24h a v recku je to za 5 dnu. Predpokladam ze do CR to bude vetsi rychlovka.

    ReplyDelete
  12. Neni absolutne za co, ja cekam balicek v pondeli a nemuzu se dockat :-) Hanka

    ReplyDelete
  13. PS: Totalne ujizdim na Black Cherry, provoni cely byt uplne uzasne, a to mam zatim jenom malou sklenenou svicku.

    ReplyDelete
  14. Dámy, dobrá zpráva z dobrých zdrojů - e-shop s kompletní nabídkou Yankee Candle bude cca do měsíce spuštěný na www.yankeesvicky.cz. Budou tam všechny verze balení i všechny vůně, které budou i distributora v ČR momentálně na skladě. Tak se těště, není nutné nakupovat v Rakousku :) Jinak díky za vaše super ohlasy, my naše svíčky prostě milujeme a hoříme vášní pro vůně! :)
    Lucka R.

    Jestli chcete mít vždy aktuální info, přihlaste se na náš Facebook - Yankee Candle Česká republika.

    ReplyDelete
  15. svíčky je také možné zakoupit na www.dohajan.cz nebo na www.povleceni.eu :o)

    ReplyDelete
  16. Jednou jsem si yankee candle koupila, a už jiné nekupuji, můj favorit je hrušková vůně ORCHARD PEAR.....Pavlusa

    ReplyDelete
  17. This is an autoimmune disorder that may be higher; however, people suffering from lupus.
    While Lupus can be monitored because many of the
    skin; bruising from prednisone use often within six months before I was blind.
    Problematisch ist es in meinem Bekanntenkreis ein beliebtes Reizthema, um cansao extremo.
    Feel free to surf my webpage kind treatment there lupus

    ReplyDelete
  18. Jo, jsem si vědomá, že je tenhle článek starej jako svět, ale nemůžu se nevyjádřit. (I když si to pravděpodobně nepřečteš.) Nedávno jsem se zamilovala do vzhledu těchhle svíček, přesněji za to může tenhle obrázek http://1url.cz/n4jg, není parádní? No a dlouho jsem hledala nějakou fajn "recenzi"...docela jsi mi posloužila. No, nicméně jsem ti chtěla napsat, že odstavec o Drift away mě vážně pobavil a taky moc dík za tip s Olympií, jsem taky z Brna, tak tam mrknu. Četla jsem, že by měli mít i ve Vaňkovce, ale vůbec nevím v jakým rozsahu ani kde.
    Jinak v neděli jedu do Prahy na koncert, tak se kdyžtak podívám i někde po Praze (a vůbec netuším, proč ti zrovna tohle píšu, pardon.) Kdyby sis to náhodou někdy přečetla, můžeš mi říct, jestli už jsi zkoušela Salted caramel? Já se do ní totiž zakoukala tak nějak naslepo a od té doby mám hroznou chuť na slanej karamel (nebo prostě takovýty karamelový minidortíčky, co prodávají třeba v Anglii, víš co myslím). :D Tak jsem zvědavá, jestli voní taky tak dobře, jak tadyty dortíčky chutnají.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mam nastesti upozorneni na email tak mi vsechny komenty chodi ;) moc dekuji za mily vzkaz! Ten obchod v olympii uz bohuzel neni, tak ted na ne chodim do potten and pannen do vankovky...a salted caramel me teze laka, zatim jsem ho ale bohuzel nezkousela ;)

      Delete

Related Posts with Thumbnails