2011-07-14

Nákupní zoufalost :)

...aneb díky, EU a sbohem, Jahodo! Byla jsem věrnou a stálou zákaznicí, ale už i mě došla trpělivost a dávám ti červenou kartu :). Prvně jsem si z novýho limitu nedělala hlavu, brala jsem to jako takovou pitomou habaďůru - kdo si pamatujete ještě ten dřívější limit 22 e, tak asi víte, že s tím nedělali ani v nejmenším takový ofuky jak teďka. To mi procházely balíčky nad limit jako po másle a dph jsem platila jen jednou z mýho ne zrovna malýho počtu nákupů. Teď už i mě jakožto věčnýmu optimistovi došlo, že tady končí veškerá prdel :)

Tenhle článek bude tak možná trochu chaotickej, ale už nějakou dobu se snažím googlit a vymejšlet alternativy, kde nakupovat svoje menší i větší radůstky, tak to bude asi taková změť poznatků a odkazů. Spousta z vás bude asi vše, co tu napíšu, znát, ale vím, že sem chodí i holky, které se určitě rádi přiučí (např. dostávám hodně dotazů, kde kupovat MAC, OPI, atd...). A zároveň apeluju na všechny z vás, které máte tip, kde nakupovat, nesyslete ho jen pro sebe a podělte se :)

source: temptalia.com

Začneme zlehka, jako první zmíním Feelunique. Posílají zdarma, ale pozor, ne na podpis. Najdete zde pěknou škálu značek, zmíním například akci, co mají teď na šampony TIGI, duo šampon + kondicionér v obří 750 ml velikosti za pouhých 21 liber...a to se vyplatí :). Posílají z UK, takže byste se měli vyhnout problémům se clem.

Dále tu máme lookfantastic - téže z UK, velice široké spektrum značek a pošta zdarma. Píšou, že laky, vůně a aerosoly nemůžou posílat mimo UK, mám však informaci, že bylo objednáno a laky došly. Nicméně OPI se vám tam opravdu nevyplatí. Na laky OPI a další nyní e-bay. Lepší variantu jsem zatím neobjevila a vyhovuje mi. Chcete-li ušetřit, ozvěte se této prodejkyni, jistě ji asi všichni znáte, pro neznalé upozorním, že laky OPI a jiné atd v nabídce nemá, je dobré jí napsat, o co konkrétně máte zájem (Má OPI a Chinu, myslím i CND efektovky, možná i Zoyu..). Za 10 laků je pošta zdarma a za kus si bere myslím 6-7 dolarů, což je krásný. Tohle by na celnici projít mělo :)

Další britskou hvězdičkou je fešná zahrádečka Garden.co.uk. Zase klasika, Clinique, Estee, Lancome, Chanel...zase jo, něco se vyplatí, něco ne, je třeba hledat, srovnávat, nicméně velice sympatickou se mi zdá býti cena Vitalumieru Aqua, dost po něm po nadšených recenzích beauty gurus pasu :-) Poštovné je dle váhy, takže se vyplatí koupit více výrobků najednou a sledovat si kalkulaci poštovnýho, jak jsem tak vypozorovala. A s limitem se žinýrovat nemusíte, tak proč si trošku nedopřát :-)

Save on makeup je další britský e-shop, jednotná cena pošty je 8 liber za objednávku, takže se vyplatí vzít toho víc. Mají jak lepší tak drugstore značky, ale rozhodně i to, co u nás v drogerce neseženete. Ceny nejsou super levný, ale ani nejhorší, seženete tu zase super výběr Revlonu, včetně oblíbeného Colorstay v žádaných odstínem, který se jen tak na ebay sehnat nedají...

Dále jdeme na asijské e-shopy jako cosme-de či bonjour, oboje nabízejí poštu zdarma a kromě tradičních značek taky asijské poklady, pořád něčím plním wishlist a mošnička nesype a nesype :) Ovšem tady pozor na dph.

Kde nakoupit MAC? Na to se hodně ptáteAsi hlavně na ebay, ale pozor na padělky:
fake MAC; source luuux.com

 Objevují se v hojným počtu a bohužel se padělají i limitky. Dobrá zpráva je, že padělky jsou mizerné, snadno rozpoznatelné a pozná je každý, kdo se o kosmetiku alespoň trošku zajímá. Opravdu na to chci upozornit, abyste svoje peníze necpaly podvodníkům, zaregistrovala jsem už bohužel padělky MAC na jednom českém blogu :(. Nejde jen o ebay, padělky se často objevují i na aukru, ale pozor, i stránka, která se hlásí jako solidní e-shop prodává fejky jako prase za příšerný ceny! zde si můžete prohlédnout například lesky "rádoby venomous villains" či fake štětce, kterých je rovněž i e-bay plný...paletky s pěnovým aplikátorem, no to už je fejková provařená klasika...ovšem všimněte si vtipného textu v popisu :D :D :D když už sakryš za fejk vysolíte 50 dolarů, co byste chtěli, kvalitu? Nené, milánci, stín se vám může rozflákat cestou a my vám prachy nevrátíme, pěkně si praskejte koupit do lékárny vysoceprocentní alkohol a slisujte si drobky zpátky dokupy. No to mě rozsekalo. Customer service na jedničku s hvězdičkou. 

Obecně netřeba se nakupování na ebay přespříliš bát, fejky nebývají přespříliš vyvedený a vždy se tam najde nějaká dost podstatná věc, co jej usvědčí. Proto v prvé řadě vždy zjišťujte, jestli limitka a konkrétní název odstínu opravdu existuje. Obecně platí, čím infantilnější a proslavenější limitka, tím větší pravděpodobnost fejku. Věci s nudným obalem, byť bestsellery (např. Ripe peach) vám jen tak nezfalšujou, narozdíl od profláklých motivů jako VV, Hello kitty, Liberty of London....Nebudu tu rozvádět detaily, o tom si můžete vygooglit romány, potřebujete-li poradit s konkrétním produktem, klidně napište, poradím, či odkážu na někoho, kdo se líp vyzná. Tento text je určen pro slečny, které si chtěji kupovat originály MAC, pomoci jim se zorientovat, protože mi opravdu hlava stojí nad tím, jak ženské na aukru přihazují na fejky :(. Takže účelem je poučit ty, co chtějí origo a v dobré víře se jim stane, že dají peníze za fake - to není žádná ostuda, které z nás se už aspoň jednou nepovedlo koupit fake? Mě už se to povedlo :)). Pokud je vám někomu jedno, že máte origo či fake, je to váš boj a vaše věc a klidně kupujte dál :)

Velice pěkným obchůdkem je Brigette's boutique - zde seženete docela obstojný výběr MAC, zejména spíše starší limitky a popravdě méně atraktivní odstíny, ale dá se tam opravdu vybrat. A mají bezva výběr Revlonu, spoustu rtěnek, taky Lancome a Estee lauder, opravdu pěkný ceny. Dále tam najdete spousta zmenšenin krémů a čistítek luxusních značek za levno. Obchod je bohužel z US, takže bacha na clo, pošta je dle počtu (možná spíš váhy?), ale je ještě v rozumných mezích, co mám tak vypozorovaný tak za drobnou kosmetiku je to v rozmezí 6-12 dolarů.

V souvislosti s MAC taky zmíním pro ty, co nemají hluboko do kapsy jako já - český e-shop MAC. Moc hezký výběr, jen ty ceny. To si trošku připlatíte. Už tak jsou ceny u nás v kamenném obchodě nic moc. Např. refill stínu - v obchodě 320, tam 389,-. Ale některé ceny jsou stejné jako v obchodě (např. rtěnky), takže pro ty z vás co jak říkám nemaj do Phy daleko a do kapsy hluboko, račte nakupovat :-)

V neposlední řadě nezapomeňte sledovat i akce v našich parfumeriích, někdy s jejich slevami a dárkovými šeky vyjde nákup v podstatě stejně, ne-li levněji, jako v zahraničí.


Koukám, že jsem se zase krapet rozepsala, určitě jsem nevyčerpala všechny zdroje a beztak na něco zapomněla, takže kdyžtak pokráčko příště. Doufám, že pro vás tento ultra dlouhej článek byl aspoň trošilinku užitečnej, ráda se dozvím vaše názory a tipy a požadavky na konkrétní typy výrobků/značky v komentářích...

English: Goodbye, Strawberrynet.com! I was your loyal and returning customer but I don't like at all your new price and shipping policy due to new VAT limits in EU. That's why now I'm looking for alternatives, this article is full of useful links where to buy makeup and stuff, when you live in Europe...


29 comments:

  1. diky za skvele postrehy, to se bude urcite hodit.. :-)
    kazdopadne to o tom slepovani rozbitejch stinu od "mac" me teda taky hodne pobavilo..to si snad delaj srandu,ne? :D

    ReplyDelete
  2. Už mě napadlo, jestli to snad není recese, jinak to neni možný :))

    ReplyDelete
  3. Páni, díky moc za super článek, znám z toho akorát tak lookfantastic a to hodně z dálky:-D Jdu zkoumat...

    ReplyDelete
  4. I já děkuju za přínosný článek, určitě se bude hodit, protože po zkušenostech, co píší holky na MB, už na jahodě asi taky nic nekoupím... Neznám zahrádku ani Save on makeup, tak se jdu podívat, co tam mají pěkného :-)

    ReplyDelete
  5. tý jo a já jsem vůbec nevěděla, že lookfantastic teď mají poštovný zdarma... tento článek je opravdu přínosný.

    ReplyDelete
  6. Velmi užitečný článek!
    Já bych řekla, že na Feelunique se inspirovali problémy Jahody a naskladnily nové značky, co dřív nemívali. Garden ani Saveonmakeup neznám, tak je půjdu omrknout. No a jinde než na evropských shopech a eBay (v malé hodnotě, aby to prošlo bez příplatku) už nenakupuju. Za ten risk to nestojí. Snad se ještě dostanu na ty SilkNaturals, ale tam je to naštěstí dobře kombinovatelné, aby se balíček vešel do limitu.

    Já ještě doporučuju (vše UK):
    Cheapsmells.com - hlavně vůně
    Love-makeup.co.uk - specifické, ale zajímavé věci
    Zuneta.com - vyloženě na to rozmazlování, spíše dražší značky (některé až nikové)

    No a pak mám samozřejmě oblíbené specifické obchody nabízející jednu značku - Barry M, ELF atd. Oficiální UK e-shop má i NYX, ale cenově se to prakticky nevyplatí.

    ReplyDelete
  7. No a ty MAC fejky - no comment.

    ReplyDelete
  8. Dáši, tohle se dobře četlo a chaotické mi to nepřišlo. Super tipy a postřehy! Jen víc a houšť :D

    ReplyDelete
  9. Jari, lovemakeup jsem chtěla zmínit, ale štve mě, že přestali prodávat MAC :( nebo si to s něčím pletu?

    Cheapsmells jsem nezmínila, protože v tom čuju průser. Chodí to ne přímo z UK, ale z Guernesey, což tuším není část EU, ale patří do celní unie (prosím opravte mě, jestli píšu blbosti :) - teoreticky bys platit nic neměla, ale s naším bordelem na celnici si budou myslet že Guernesey je někde v Kyrgyzstánu, takže ti vyměří clo jen to lupne...já osobně poslední dobou nakupuju na parfums.cz a tak, našla jsem tam vždy to co sem chtěla za nej cenu :-)

    ReplyDelete
  10. velmi velmi užitečný článek !!! Tleskám a už vím, komu si chodit pro radu ;)

    ReplyDelete
  11. Super článek, já poslední objednávku z jahody stihla ještě pře tím jejich navýšením o DPH a dokonce mi vrátili i DPH, co jsem musela platit tady, to mě sice potěšilo, ale už s nima zřejmě taky končím. Sephora teďka docela často posílá SMS se slevou, tak budu sledovat věci tam. U mě teď jednoznačně vede eBay :)

    ReplyDelete
  12. Dáši, na Lovemakeup se teď víc zaměřili na profi pomůcky a líčení, takže MAC už opravdu nevedou. Nicméně mně se tam líbí pořád.
    Já jsem si minulý měsíc na Cheapsmells objednala voňavky, došly rychle a bez problému. Krabici už nemám, tak místo odeslání nedohledám.

    ReplyDelete
  13. Můžu se zeptat, jak rychle to z toho Feelunique chodí? A když to není na podpis, zažil už někdo problémy s nedoručením balíčku?

    ReplyDelete
  14. Holky, moc děkuji, jsem ráda, že se článek líbí a že byl někomu užitečný :)

    Dejni: normálně, za chvilku, jako z Anglie, klasika. Zatím jsem s balíčkem neměla problémy nikdy nikde, takže ťuk ťuk...:)

    Jari, tak snad i ty CHS budou s pohodě, i když já fakt poslední dobou seženu vše, co chcu nejlevněji v česku. Ale bojim se těch menších, radši nakupuju jen na parfums.cz, xparfemy atd...

    ReplyDelete
  15. Díky, tak už mám objednaný Xen tan a jsem fakt zvědavá:-D

    ReplyDelete
  16. Jinak jsem právě objednala to Tigi duo z feelunique, tak dám vědět, kdy dorazí :)

    ReplyDelete
  17. Cha, až teď si čtu poslední koment, tak uvidíme, kdo bude dřív :)

    ReplyDelete
  18. Super, článek, moc díky!!!!!!

    ReplyDelete
  19. Pěkný článek, ale já moc zkušenosti dobré nemam s nakupováním přes internet. Raději jsem, když to můžu vidět :)

    ReplyDelete
  20. RAZ, keď si našetrím, sa tento článok určite bude hodiť :D Mojim snom je nude rúž od Chanel :)

    ReplyDelete
  21. Zdarec,
    pěkný článeček. :) Nikdy jsem ze zahraničí nenakupovala, tak jestli můžu, mám pár otázeček. Na co je ten podpis? Co se stalo s Jahodou? A poslední. Kde se dá sehnat levně benefit? Děkuji za odpovědi :))))

    ReplyDelete
  22. Jájo, na podpis je jakože "doporučeně", tak to chodilo z jahody, ale většinou co vím tak to chodí obyč - prostě že to nemusíš podepsat, když ti to doručí, je zde vyšší pravděpodobnost ztráty, ale jak říkám, že se eště nic neztratilo...

    Jahoda zvýšila ceny, jakože "už je v tom dph, budete to mít rychle doma a bez poplatků". Realita je taková, že to pošlou ze švédska, bez označení ceny, tak ti to na celnici stejně můžou zadržet (nevim proč, ale stalo se to!) a zdrží se ti to, a zaplatíš jim kilo poplatek.

    Benefit mají velkej výběr na lookfantastic...

    ReplyDelete
  23. Profil: to já to mám naopak...přijde mi, že na netu si lépe vyberu, třeba u laků a kosmetiky porovnám několik detailních swatches, kdežto naživo v drogerii se mě už stalo, že jsem si odnesla dost jinej odstín, než jsem myslela, že to je, pod tím jejich mizerným nepřirozeným světlem...

    Caramelbiscuit: no doba přeje nákupu po troškách, tak nešetři a dopřávej si postupně :) Chanel rtěnka je dobrá volba.... ;) Nezapomeň sledovat i slevy v našich parfumerkách, tam kolikrát vyjde nejlevnějš :)

    ReplyDelete
  24. Achich, to jsem neměla číst...někeré jsem ješt neznala...

    ReplyDelete
  25. Ahoj, jaká je teď ta hranice na Jahodě? Před 8 dny jsem si objenala makeup za cca 900, dnes přišel a nic navíc jsem neplatila...tak co se změnilo?

    ReplyDelete
  26. Day, není zač, to máš za to, že mě taky furt něčím lákáš :-)

    Anonym: no limit je všude stejně, 22e, ale možná se na jahodě poučili a začali balíčky řádně značit s tím, že DPH už je zahrnuto v ceně...a nebo jsi měla štěstí, pač na tý celnici to taky vyměřujou podle kolejí :)

    ReplyDelete
  27. Ja som takto kupila fake benefit na ebayi.. licenku za 13€ tusim...a musim povedat, ze obal je vazne prepacovany, uplna kopia, zistite to az doma na tej kvalite...z fotky ozaj velmi tazko :-(
    Odvtedy sa snazim davat si pozor.. Nuz som ten pripad co sa musi ucit na vlastnych chybach :-)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails